Hillary Clintons "Stronger Together" kampagnefly.

Her er præsidentkandidaternes fly

Hillary Clinton og Donald Trump fører kampagne i hver sit Boeing-fly, der tidligere har fløjet i Europa. Donald Trumps fly har været i tjeneste hos danske Sterling Airways.

USA er et stort land, og derfor er det nødvendigt for de to præsidentkandidater at føre valgkamp ved hjælp af store passagerfly i stedet for de busser, der benyttes herhjemme i forbindelse med partiernes kampagner op til folketingsvalgene.

Demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton har i denne uge præsenteret sit kampagnefly, der skal flyve USA tyndt med stab og pressefolk om bord. Der er tale om et Boeing 737-800 fly fra 2002 med registreringen N881XA fra det amerikanske flyselskab Xtra Airways. Flyet blev i 2002 leveret til Airberlin og har sidenhen været beskæftiget hos Orenair og det tyrkisk-hollandske Corendon Dutch Airlines, inden det havnede i USA i begyndelsen af dette år.

Nu skal flyet benyttes af Hillary Clinton under kampagnen “Stronger Together”, som vil føre demokraternes præsidentkandidat rundt i store dele af USA. Boeing 737-flyet er blevet indrettet med i alt fire kabiner. Hillary Clinton har sin egen kabine, mens staben også har deres eget afsnit til rådighed i flyet. Herudover er der blevet plads til en kabine for Secret Service-agenter, mens pressen også har fået en separat kabine i flyet.

Hidtil har Hillary Clinton brugt private jetfly til valgmøderne rundt omkring i USA, men nu bliver pressen inviteret med om bord i slutspurten af valgkampen.

Tidligere Sterling-fly hos Trump
Republikanernes modkandidat Donald Trump flyver også i to amerikanskproducerede Boeing-fly. Trumps private fly er af typen Boeing 757-200. Det blev oprindeligt leveret til Sterling Airways den 7. juni 1991 og indregistreret i Danmark som OY-SHA. Boeing 757-flyet var dog ganske kort tid i flåden hos det danske selskab, der gik konkurs året efter.

"Trump Force One" har tidligere været beskæftiget af Sterling Airways.

“Trump Force One” har tidligere været beskæftiget hos Sterling Airways.

Efter at have fløjet med danske turister fik flyet en kort periode i Mexico hos lavprisflyselskabet TAESA, der også gik konkurs.

Fra 1995 og frem til 2010 tilhørte flyet Vulcan Nortwest Inc., der var holdingselskab for Paul Allen, der er bedre kendt som medstifteren af Microsoft. Igennem en lang periode brugte han flyet som forretningsfly på hans mange besøg i ind- og udland.

Donald Trump overtog det tidligere Sterling-fly i 2011 som erstatning for hans udtjente Boeing 727-23 fly, der var fremstillet i 1969 og fløj for American Airlines, før det kom i mangemilliardærens ejerskab.

Trump-flyet med registreringen N757AF er i medierne blevet døbt “Trump Force One“ med henvisning til den amerikanske præsidents store Boeing 747-fly, der har kaldenavnet “Air Force One“, når præsidenten er om bord.

Ved siden af Boeing 757’eren, så har Trump til den hektiske kampagne indlejet et Boeing 737-700 fly med registreringen N278EA. Flyet har en fortid hos Maersk Air og Sterling Airlines fra 1998 til 2009 som OY-MRC.

 

Relaterede artikler:

Donald Trump i tidligere Sterling-fly

Boeing 747-8 bliver ny Air Force One

Præsident-fly til salg på auktion

Dansk flyselskab på opgave for Det Hvide Hus