Koncernchef Rickard Gustafson fra SAS (Arkivfoto: Andreas Krog).

Historisk gennembrud for 17. koncernchef i SAS

Rickard Gustafson er den 17. koncernchef i SAS i løbet af selskabets 66 års virke. Han blev samtidig den første, der fik held med at gøre op med den særlige struktur, som var en konsekvens af den oprindelige ejerkonstellation.

Den 48-årige svenske civilingeniør Rickard Gustafson er den 17. koncernchef i SAS siden selskabets etablering i 1946. I dette tal er medregnet de midlertidige koncernchefer, som gennem tiderne har lukket huller ved chefskifter i toppen af SAS.

Men det blev Rickard Gustafson der endegyldigt gjorde op med de strukturelle begrænsninger, der var et levn fra fortiden. Siden etableringen af SAS har der nemlig været et ønske om at dele sol og vind lige i forhold til de tre skandinaviske staters ejerinteresser i det skandinaviske flyselskab.

Netop denne ønske har efter liberaliseringen af luftfarten været enbegrænsning, derhar virket hæmmende for konkurrenceevnen i SAS. Selskabet harmed tiden udviklet sig til at være en bureaukratisk og ufleksibel organisation med mange parallelle funktioner i de tre skandiaviske lande.

Medmandagens aftale har Rickard Gustafson ikke alene sikret, at de kollektive aftaler med piloterne og kabinepersonalet er blevet markedsmæssigt konkurrencedygtige, men der er også taget et endeligt opgør med bureaukratiet gennem en omfattende centralisering samt reduktion af dobbeltfunktioner.

Den eneste danske koncernchef gennem tiderne var Jørgen Lindegaard, der stod i spidsen for SAS fra 2001 til 2006. Han forsøgte noget tilsvarende, men havde ikke held med at gennemføre sit forehavende, da SAS ikke dengang var i en situation, der kunne motivere organisationen til så radikale forandringer.

Den rigtige til at tackle udfordringerne
SAS-bestyrelsesformand Fritz Schurgav Rickard Gustafson følgende kommentarer med på vejen, da det i efteråret 2010 blev kendt, at han skulle afløse Mats Jansson som ny koncernchef i SAS.

“Rickard Gustafson er en erfaren leder med omfattende international erfaring, og som har vist, at han kan skabe gode resultater. Som nuværende topchef hos Codan/Trygg-Hansa har han det nordiske ansvar, og har også bred erfaring med strategiudvikling, markedsføring og procesoptimering fra både Codan/Trygg-Hansa og GE Capital. Hele bestyrelsen er enige om, at Rickard Gustafson er den rigtige person til at tackle udfordringerne i SAS og fortsætte implementeringen af Core SAS-strategien og dermed sikre profitabel vækst.“

Selv har Fritz Schur igennem de seneste par uger været genstand for en stadig stigende kritik fra politisk side for sin håndtering afSAS. Nu kan det vise sig, at den største bedrift i bestyrelsesformandens tid i det skandinaviske luftfartsselskab var at pege på den SAS-koncernchef, der endegyldigt gjorde op med den arv, der har tynget selskabet siden etableringen.

Billedtekst: Richard Gustafson trådte kl. 15.20 mandag eftermiddag frem foran de 30-40 journalister, som spændt havde ventet foran SAS-huset i Københavns Lufthavnpå at høre nyt om resultatet af forhandlingerne. Foto: Andreas Krog, CHECK-IN.dk.

CV – Rickard Gustafson

1980-1983: Åvaskolan, studentereksamen (naturvidenskabelig linje).

1985-1989: Linköpings Tekniske Højskole, civilingeniør.

——-

2010: Chief Executive Officer, SAS Group

2006-2009: Divisionsdirektør for privatforsikringer og samme år CEO i Codan/Trygg-Hansa

2001-2006: Adm. direktør for GE Capital European Equipment Finance i Norden, Stockholm. Herudover, europæisk marketingdirektør og medlem af det europæiske ledelsesteam i EEF (Engineering Employers Federation).

2000-2001: Adm. direktør for e-Business Europe, GE Capital Corp., London

1999-2000: Vicedirektør for Strategic Management i GE Capital – Global Consumer Finance, Connecticut.

1996-1999: Skandinavisk COO, GE Capital Bank AB, Stockholm. I 1998 blev han udnævnt til direktør for GE Capital Bank i Sverige med det overordnede ansvar for en forretningsenhed på 200 medarbejdere og nettoaktiver på 500 mio. US dollars.

1989-1996: Proces- og strategikonsulent i Andersen Consulting, Stockholm. Forfremmet til Manager i 1993 og Experienced Manager i 1995.