Højest 100 kr. for tilbagebetaling af skatter og afgifter

Hvis en bestilt flybillet annulleres, er det muligt at få tilbagebetalt skatter og afgifter til henholdsvis stat og lufthavn. Luftfartsselskabet kan dog tage op til 100 kroner i ekspeditionsgebyr.

Når man bestiller en flybillet, er detklogt at være opmærksom på, hvorvidt billetten kan helt eller delvist refunderes, hvis rejsen af en aller anden årsag må aflyses.

Men det er ikke altid, at det tydeligt fremgår, hvor stor en andel af den samlede billetpris, der er refunderbar.

En flybillet er nemlig sammensat at en flyandel tillagt skatter og afgifter til henholdsvis stat og lufthavn samt eventuelt såkaldte“afgifter“, der fastsættes af luftfartsselskabet.Sidstnævnte omkostninger er reelt en del af flybillettens pris og opkræves ikke i medfør af en lov, men de kaldes ofte for skatter og afgifter.

Som hovedregel har rejsende krav på, at få de skatter og afgifter retur, der ikke udløses, hvis man ikke rejser. Luftfartsselskabet skal således ikke opkræve skatter og afgifter på vegne af stat og lufthavn, hvisman ikke er ombord på flyet som følge af, at rejsen er annulleret.

I nogle tilfælde er oplyst en samlet pris for billetten, mens deri andre tilfælde er der mere detaljerede oplysninger om de forskellige skatter og afgifter.I henhold til EU´s tredje luftfartspakke fra 2008 er luftfartsselskaberne dog forpligtet til at specificere de enkelte komponenter i billetprisen.

Eksempel

I nedenstående eksempel er taget udgangspunkt i en returrrejse med SAS fra København til London-Heathrow i slutningen af oktober måned. Den samlede billetpris er 1.352 kroner og består af følgende komponenter:

Ikke-refunderbar andel:
Flyandel 530 kr.
Salgstillæg 30 kr.
Brændstoftillæg 351 kr.
Refunderbar andel:
Passenger service charge DK 151 kr.
Passagener service charge UK 187 kr.
Air Passenger Duty (APD) – britisk skat 103 kr.

Den refunderbare andel af den samlede billetpris på 1.352 kronerer således 441 kroner, hvilket svarer til næsten 33 procent.

Her er det vigtigt at bemærke, at brændstoftillæg ikke længere refunderes på billetter, der ikke er refunderbare. Det betyder, at luftfartsselskaberne i dag erkender, at der er tale om en del af billetprisen og således ikke et ekstra tillæg, der er afhængig af, om man er med flyet eller ej.

Gebyr for tilbagebetaling

Som det fremgår af eksemplet, kan det således ofte være en betydelig del af billetprisen, der udgør skatter og afgifter til stat og lufthavn.

Men man bør samtidigvære opmærksom på, at luftfartsselskaberne har mulighed for at opkræve et gebyr på op til 100 kroner per billet, hvis man skal have refunderet skatter og afgifter. Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Dette beløb er fastsat af Forbrugerombudsmanden og har været gældende i en række sager, der har været indbragt for Forbrugerklagenævnet, hvorfor det for så vidt danner præcedens og er blevet en branchepraksis.

Gebyret er dog kun gældende i de tilfælde, hvor det er den rejsende, der anmoder om refundering som følge af egen aflysning. Hvis luftfartsselskabet aflyser flyrejsen, har den rejsende krav på at få alle pengene retur uden fradrag af omkostninger.