Hullerne lukkes efter Malév

Indtil videre har 7 forskellige flyselskaber annonceret op imod 50 nye ruter til og fra Budapest Airport. Dermed ser det ud til, at hullerne efter Malév-konkursen lukkes hurtigt og effektivt med undtagelse af det danske marked.

Det irske lavprisflyselskab Ryanair var tidligt ude, da ungarske Malév i fredags måtte kaste håndklædet i ringen og indgive konkursbegæring.

Få timer efter den officielle meddelelse fra Malév stod Ryanair klar med det færdigt trafikprogram, der betød stationering af 4 splinternye Boeing 737-800 fly på den nye base i Budapest Airport. I alt 31 nyeruter kunne detirske lavprisflyselskab præsentere.

Det ungarske luftfartsselskab Wizz Air stod heller ikke tilbage. Fra marts måned vil selskabet basere yderligere 2 Airbus A320 flypå basen i Budapest og udvider dermed fra 67 til 129 ugentlige afgange fra den ungarske hovedstadslufthavn.

Det kaster en del ekstra frekvenser af sig på eksisterenderuter,men der bliver også plads til nye ruter til Antalya, Burgas, Bucharest, Catania, Korfu, Palma de Mallorca og Turku.Ruterne med øget frekvens går blandt andet til Gøteborg, Malmø og Stockholm.

Også de tyske luftfartsselskaber har rørtpå sig. Lufthansa åbner i slutningen af martsruter fra henholdvis BerlinTegel og fra Hamborg til Budapest. Konkurrenten Air Berlinlancerede alleredei mandags en rute fra Berlin Tegel til Budapest.

Den tjekkiske lavprisflyselskabSmartWings har annonceret fire nye ruter, der etableres successivt fra slutningen af marts ogfrem til slutningen af maj måned. Der er tale om ruter fra Budapest tilAthen, Barcelona, Larnaca og Paris.

Netopruten Athen-Budapest er der også en anden operatør på vej ind på. Star Alliance-selskabet Aegean Airlines åbner den 8. marts en rute fraAthen til Budapest. Så også her bliverhullet lukket effektivt.

Ingen nye ruter til Danmark

Endelig åbner SAS-selskabet Blue1 i perioden fra 2. juni til 29. september en rute mellem Helsinki og Budapest.

I Norden vil der således være kommet nye ruter fra Budapesttil Turku, Helsinki, Stockholm-Skavsta, Gøteborg City Airport og Moss Lufthavn Rygge.

Indtil videre er der ikke etableret nye ruter mellem Budapest og danske lufthavne. Dermed er der i første omgang Norwegian-ruten fra København til Budapest, der med tre ugentlige afgange i højsæsonen skal sikre flybetjeningen mellem Danmark og Ungarn.

På sigt vil det være sandsynligt, at Norwegian opgraderer frekvenserne til Budapest, eller at SAS genåbner ruten til Budapest. Til de jyske lufthavne kan det forventes at Ryanair etablerer sig med en Budapest-rute til enten Billund eller Aarhus.