Et ejerskifte kan være på vej i Budapest Airport. Ungarn har tilbudt at købe lufthavnen af de fonde og pensionskasser, der lige nu ejer aktiemajoriteten, da landet har store planer for luftfarten.
Lufthavne er essentiel infrastruktur, der bør ejes af staten. Det mener Ungarns premierminister Viktor Orbán, og derfor har landet tilbudt at tilbagekøbe Budapest Ferenc Liszt International Airport fra de fonde og pensionskasser, som ejer lufthavnen i dag. Derudover vil Orbán anlægge flere nye lufthavne.
Ifølge Orbán selv kan et ejerskifte i lufthavnen vente lige om hjørnet. For få uger siden udtalte premierministeren, at handlen kunne blive lukket “hvert et øjeblik”. Statslederen tilføjede desuden, at lufthavnen burde være ejet af ungarerne selv, da “det kun er retfærdigt”.
Budapest Airport er den største af landets fire lufthavne. Den betjener blandt andet internationale passagerer, som rejser til og fra hovedstaden Budapest. Før COVID-19 oplevede lufthavnen stor vækst, der især var drevet af lavpristurisme.
Ønsker at bygge flere internationale lufthavne
Står det til Viktor Orbán, så er tilbagekøbet af lufthavnen, ifølge themayor.eu, første træk i en større strategi, der skal udbygge Ungarns luftfart. Staten planlægger at bygge fire eller fem nye internationale lufthavne samt dusinvis af landingsbaner på tværs af landet inden for en kortere årrække.
De nye lufthavne skal først og fremmest dække erhvervslivet behov, så det bliver nemmere at besøge og handle med selv landets mere afsidesliggende egne. En af Ungarns mindre lufthavne opgraderes også, da der skal anlægges en ny landingsbane på 1,5 kilometer i Nyíregyháza Airport.
Det fortalte Levente Magyar, der er statssekretær for Ungarn, på en konference i Budapest. Her kom det desuden frem, at Ungarn håber at kunne færdiggøre opførelsen af alt den nye infrastruktur inden for en tidsramme på mellem fem til otte år.
Spekulerer i prisen
Med en aktiepost på 55,44 procent af Budapest Airport er det AviAlliance GmbH, der lige nu er lufthavnens hovedaktionær. Selskabet er ejet af den canadiske pensionskasse PSP Investments. Derudover ejer selskaberne GIC Special Investments samt CDPQ hver omkring 21 procent.
De nuværende ejere afslog tidligere på året et lignende tilbud fra et konsortium, der – udover den ungarske stat – består af olie- og gaskoncernen MOLGroup samt investeringsfirmaet Indotek. Til Reuters bekræfter AviAlliance, at de nu har modtaget et nyt tilbud, som vil blive fremlagt for aktionærerne.
Det lokale ungarske medie 24.hu har tidligere rapporteret, at konsortiet har tilbudt en salgspris på 4,44 milliarder euro. Det svarer til 33 milliarder danske kroner. Den oplysning er dog for nuværende hverken bekræftet af AviAlliance eller den ungarske stat.
Relaterede artikler:
Sælger lufthavn for 112 milliarder kroner