Foto: London Gatwick Airport/PR

IAG nedjusterer efter milliardtab på strejke

Strejkende piloter, strejkevarsler fra personalet i Heathrow og en svag udvikling hos koncernens lavprisflyselskaber har fået IAG til at nedjustere med 1,6 milliarder kroner.

På forhånd var det forventet, at 2019 skulle være et år, hvor British Airways i ro og mag kunne fejre selskabets 100 års jubilæum. Sådan kom det ikke til at gå.

De mange jubilæumsfestligheder er blevet overskygget af den pilotstrejke, der for nyligt ramt det britiske IAG-selskab. De flere end 4.000 British Airways-piloter, der er organiseret i fagforeningen BALPA. valgte nemlig at varsle en strejke den 9., 10. og 27. september. De to første strejkedage blev gennemført, og det førte i første omgang til 4.521 aflysninger, hvor 2.196 flyafgange sidenhen blev genindsat, mens 2.325 flyvninger blev definitivt aflyst.

Sammen med en fleksibel politik om at tilbyde ombooking af passagerer på 4.070 flyafgange omkring de berørte datoer, endte det op med at koste British Airways i alt 137 millioner euro, eller hvad der svarer til lidt mere end en milliard danske kroner.

Svag udvikling hos lavprisflyselskaber
En ulykke kommer sjældent alene, for det britiske flyselskab havde den 8. august en række IT-problemer, der medførte aflysning af et par hundrede flyafgange, og en truende strejke blandt personalet i Heathrow Airport har også sat sine spor i de økonomiske resultater.

Her anslår British Airways et tab på 33 millioner euro, hvilket svarer til 250 millioner danske kroner.

Endelig har udviklingen i bookinger hos IAG-koncernens lavprisflyselskaber Vueling og LEVEL heller ikke været som forventet, og det kommer til at påvirke regnskabet med omkring 45 millioner euro – eller godt 335 millioner kroner.

Pilotkonflikt stadig uløst
Når det hele regnes sammen, er der en negativ resultatpåvirkning på 215 millioner euro (1,6 milliarder kroner), og dermed sænkes forventningerne til driftsresultatet for 2019 til 3.270 millioner euro, hvilket omregnet til danske kroner er 24,4 milliarder kroner.

Det er dog ikke sikkert, at dette resultat kan holdes hjem, for striden med BALPA-piloterne er endnu ikke løst.

“Flyselskabets tilbud om en lønstigning på 11,5 procent over tre år står stadig ved magt og er blevet accepteret af andre fagforeninger, der repræsenterer 90 procent af samtlige ansatte i flyselskab. Det er derfor klart, at endnu en industriel aktion vil kunne få yderligere indflydelse på IAG´s driftsresultat for 2019,” hedder det i en erklæring fra International Airlines Group, der er moderselskab for British Airways.

 

Relaterede artikler:

British Airways-piloter aflyser strejke

100 års jubilæum i skyggen af strejketrussel

British Airways-piloter annoncerer tre strejkedage