Willie Walsh., direktør for IATA (Foto: IATA | PR)

IATA: Flyselskaber får overskud i 2023

Flyselskabernes internationale sammenslutning, IATA, forventer, at selskaberne vender tilbage til overskud næste år. ”Der er masser af grunde til at være optimistisk,” siger generaldirektøren.

Nogle stærkt udfordrende år under coronapandemien med store underskud til følge vil sandsynligvis erstattes med mere positive resultater i 2023.

Det forventer IATA, der ser tendenser til, at den globale luftfartsindustri igen bliver rentabel i det nye år, i takt med at flyselskaberne reducerer deres tab i indeværende år.

Således forventes det, at flyselskaberne samlet vil levere et ”lille” nettooverskud på 4,7 milliarder dollar (33,2 milliarder kroner, red.) i 2023 med indtægterne anslået til at være 779 milliarder dollar (5.510 milliarder kroner, red.). Det vil være det første nettooverskud siden 2019, hvor resultatet lød på 26,4 milliarder dollar (186,7 milliarder kroner, red.).

I 2022 forventes flyselskabernes samlede nettounderskud at være 6,9 milliarder dollar (48,8 milliarder kroner, red.), hvilket er væsentligt bedre end tabene realiseret i henholdsvis 2021 og 2020. Disse to coronaår endte underskuddene på henholdsvis 42 og 137,7 milliarder dollar (297 og 974 milliarder kroner, red.).

Stor præstation at levere overskud
Generaldirektør i IATA, Willie Walsh, fortæller, at modstandsdygtighed har kendetegnet flyselskaberne under coronakrisen. Og at dette nu vil resultere i overskud næste år.

”Når vi ser frem til 2023, vil det økonomiske opsving tage form med det første industrioverskud siden 2019. Det er en stor præstation i betragtning af omfanget af den finansielle og økonomiske skade forårsaget af regeringspålagte pandemiske restriktioner,” siger han.

Generaldirektøren påpeger dog, at der fortsat er et godt stykke til tiden før pandemien. Mange flyselskaber kæmper fortsat med blandt andet høje omkostninger, inkonsekvente regeringspolitikker og ineffektiv infrastruktur, lyder det.

I 2022 forventes det globale passagerantal at lande på 70,6 procent af niveauet fra før pandemien. Ud fra dette tal er der altså fortsat meget at hente for flyselskaberne rundt om i verden.

Flere grunde til optimisme
I løbet af 2023 forventes passagerefterspørgslen at nå 85,5 procent af 2019-niveauet, og derved er der udsigt til, at passagererne fortsat vender tilbage til flyene.

”På trods af den økonomiske usikkerhed er der masser af grunde til at være optimistisk omkring 2023. Lavere olieprisinflation og fortsat ophobet efterspørgsel burde være med til at holde omkostningerne i skak, mens den stærke væksttendens fortsætter,” siger Willie Walsh.

Han understreger imidlertid, at flere økonomiske og geopolitiske risici i 2023 vil kunne ændre billedet, hvorfor flyselskaberne også løbende skal overvåge situationen.

”Opgaven for ledelserne i flyselskaberne vil forblive udfordrende, da omhyggelig overvågning af økonomiske usikkerheder vil være kritisk. Den gode nyhed er, at flyselskaberne har indbygget fleksibilitet i deres forretningsmodeller for at kunne håndtere de økonomiske accelerationer og decelerationer, der påvirker efterspørgslen,” lyder det fra IATA-generaldirektøren.

 

Relaterede artikler:

IATA i frontalangreb på Trafikstyrelsen

IATA har fået syv nye medlemmer

IATA: Flyselskaberne vil atter tjene penge i 2023