Fransk soldat holder vagt ved Eiffeltårnet i Paris.

IATA fordømmer terrorangreb

IATA fordømmer den seneste tids terrorangreb, og organisationen stiller sig klar til at samarbejde med verdens regeringer i håb om at komme angrebene til livs.

Året 2015 har i høj grad været et år i terrorens navn. Det begyndte allerede i starten af januar med attentatet mod avisen Charlie Hebdo i Paris, og i maj kom dramaet så helt tæt på med skyderierne ved Krudttønden i København.

Det fik flere lande inklusiv Danmark til at forhøje terrorberedskabet, og dette nåede nye højder, da Paris tidligere på måneden endnu en gang lagde grund til skud- og bombeangreb fra Islamisk Stat seks forskellige steder, hvilket i alt har kostet foreløbigt 130 mennesker livet.

Sidenhen har mange af verdens mest magtfulde personer offentligt givet deres støtte til angrebenes mange ofre, og nu har også den internationale sammenslutning af flyselskaber, IATA, der med næsten 260 medlemmer repræsentere 83 procent af den globale flytrafik, kommenteret de nylige terrorangreb.

”Vi fordømmer terrorangrebene de seneste dage og uger og udviser vores dybeste medfølelse til familie og venner til ofrene for sådanne meningsløse angreb. Vores tanker er med dem i denne forfærdelige tid,“ udtaler IATA’s administrerende direktør Tony Tyler.

Åbner for yderligere samarbejde
I slutningen af oktober styrtede et passagerfly af typen Airbus A321-200 fra det russiske flyselskab MetroJet ned i Sinai-ørkenen i Egypten, og efterfølgende har Islamisk Stat været mistænkt for også at stå bag denne ulykke, der endte med at koste alle flyets 224 passagerer livet. De mange terrorangreb får nu IATA til at åbne op for yderligere samarbejde med verdens regeringer.

”Rejse- og turismesektoren minder om, at sikkerhed er en forudsætning for turisme, og derfor stiller sektoren sig ubetinget til rådighed for at samarbejde med regeringerne om at inkludere repræsentanter fra turismesektoren i national sikkerhedsplanlægning, implementeringsstrukturer og procedurer.“

Opfordringen kommer efter, at luftfartsaktierne er blevet påvirket af terrorhandlingerne i Paris. Det sker samtidig med, at luftfarten er på vej til at flyve ud af den krise, der tog sin begyndelse helt tilbage i slutningen af 2008.

”Vores sektor er fuldt til rådighed i forhold til at videregive vores erfaringer i et endnu tættere samarbejde med regeringer i hele verden for at udvikle nødvendige modsvar og genopretningsplaner, hvis det er nødvendigt,” lyder det i pressemeddelelsen.

Trods det stigende antal terrorangreb viste en undersøgelse tidligere på året fra IATA, at der i 2014 indtraf en flyulykke med tab af menneskeliv for hver 4,4 mio. flyvninger, hvilket er den laveste ulykkesrate nogensinde. Det har med andre ord statistisk set aldrig været mere sikkert at flyve.