IATA forventer globalt overskud

International Air Transport Association (IATA) forventer, at luftfartsselskaberne præsterer et samlet globalt overskud på 2,5 mia. dollars I 2010. En noget bedre prognose for luftfartsindustrien set i forhold til, at man så sent som i marts frygtede et underskud på 2,8 mia. dollars. Europa forventes som eneste region at give underskud.

Der vejres morgenluft i luftfartsselskabernes fælles organisation IATA. Her viser den seneste prognose for 2010, at passagertrafikken vil stige med 7,1 %, mens cargo udvides med 18,5 %. Dermed øges optimismen yderligere i forhold til forrige prognose, som viste henholdsvis + 5,6 % og + 12,0 %. Og det er en positiv overraskelse for branchen.

“Vi troede, at det ville tage mindst tre år at komme sig ovenpå indtægtsfaldet på 14,3 % i 2009”, siger generaldirektør for IATA, Giovanni Bisignani og tilføjer;

”At kunne se sorte tal på bundlinjen er en stor bedrift. Branchens modstandskraft er styrket efter et årti med besparelser og omstruktureringer.”

Europa ser som eneste region ud til at give et underskud i 2010. Her forventes samlet set et negativt resultat på 2,8 mia. dollars. Det er umiddelbart en værre udsigt i forhold til forrige prognose. Men Europa er dog forbedret væsentligt fra resultatet i 2009, hvor tabet var på 4,3 mia. dollars. Og så har lufttrafikken i 2009 endda lidt store tab som følge af den islandske askesky.

Men selvom prognosen for den samlede globale lufttrafik lige nu ser positiv ud, så vokser træerne ikke ind i himlen, mener IATA´s generaldirektør.

”Luftfartsindustrien er skrøbelig. Udfordringen er at opbygge en industri med endnu større grad af tilpasning mellem stater, arbejdskraft og industrielle partnere. De må alle forstå, at industrien fortsat skal reducere omkostninger, effektivisere samt omstrukturere sig selv for at blive profitabel. Vi må alle være klar til større forandringer”, siger Giovanni Bisignani.

Se samtlige nøgletal i IATA prognosen her.