(Foto: Andzrej Kostrzewa)

IATA: MH017-efterladte fortjener mere respekt

Den internationale luftfartssammenslutning IATA har udsendt en erklæring ovenpå flykatastrofen med MH017, hvori de kræver mere respekt for de omkomne samt deres pårørende.

Det kom som et chok for hele luftfartsindustrien, da et Malaysian Airlines-fly på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur den 17. juni styrtede ned i Ukraine tæt ved den russiske grænse. Chokket blev ikke mindre da det senere kom frem, at flyet med rutenummeret MH017 formentlig blev skudt ned af pro-russiske separatister. Ulykken kostede 298 mennesker livet.

Officielt har endnu ingen taget ansvaret for nedskydningen, men søndag bekræftede de pro-russiske separatister, at de var i besiddelse af ligene fra MH017, der skulle fragtes i nedkølede togvogne til byen Torres, der ligger 15 kilometer fra ulykkesstedet og er under separatisternes kontrol.

Det var først i går, at ligene endelig blev overdraget til Holland, hvor størstedelen af de omkomne kommer fra. Inden da havde den internationale luftfartssammenslutning IATA dog nået at udsende en erklæring, hvori de blandt andet krævede, at der blev vist mere respekt for de omkomne og deres efterladte.

”I mere end fire dage var vi vidne til forfærdelige syn fra ulykkesstedet. Den allerstørste prioritet lige nu, er at ligene bliver sendt tilbage til deres pårørende på en respektfuld måde,“ hedder det fra IATA.

Selvom ligene nu er returneret til Holland, er sagen langt fra afsluttet. Ifølge den internationale observatør OSCE er en hel masse vragrester fra flyet blevet fjernet eller skåret i stykker, og det er problematisk, da disse dele skulle hjælpe med at opklare hvad der helt præcis forårsagede ulykken. IATA mener, at de involverede regeringer bør glemme deres stridigheder for en stund og sætte gang i opklaringsarbejdet hurtigst muligt:

”Regeringerne bør se bort fra deres forskelligheder og behandle ofrene og deres familier med den værdighed de fortjener. Undersøgelsen skal starte hurtigst muligt og med total frihed og adgang. Aktionerne i weekenden som forsinkede dette, var en skandale i forhold til menneskelig anstændighed.”

Et angreb mod hele luftfarten
Siden tragedien har den internationale luftfartssikkerhedsorganisation ICAO opfordret alle flyselskaber til at flyve udenom ukrainsk luftrum, og dette har adskillige flyselskaber valgt at overholde. IATA mener også, at tragedien er en trussel imod luftfartsindustrien som helhed.

”Tragedien med MH017 er en skandale. Det var samtidig et angreb mod hele luftfarten, som ellers er et sted forbundet med fred. Ingen indsats bør spares således at der sikres, at denne skandale ikke gentages.”

På trods af, at MH017 fløj igennem Ukraine, der i øjeblikket ligger i krig med Rusland, har det malaysiske fly ifølge IATA overholdt alle regler og burde derfor ikke være en trussel.

”Malaysia Airlines var et klart identificeret kommercielt jetfly. Dette blev skudt ned i strid med internationale love, standarder og konventioner, imens man overholdte reglerne og fløj ved en højde, der ellers ansås som sikker.

Det er anden gang indenfor kort tid, at Malaysia Airlines er involveret i en katastrofe. Det var således også et af flyselskabets Boeing 777-200-fly med rutenummeret MH370, der sporløst forsvandt natten til den 8. marts 2014.

Den internationale luftfartssammenslutning IATA er en forening med omkring 240 medlemmer fra de største flyselskaber i verden, der repræsenterer 84 procent af den totale internationale flytrafik. Foreningens formål er blandt andet at repræsentere luftfartsindustrien og sikre en fair og lovlig konkurrence imellem selskaberne.