Iberia åbner til Kina og Japan

Det spanske flyselskab Iberia vil være globalt. Selskabet åbner i oktober en rute fra Madrid til Japan, og snart følger Shanghai efter.

IAG-selskabet Iberia er et af de stærkeste flyselskaber mellem Europa og Latinamerika, hvor der traditionelt har været det største fokus på langdistanceruterne.

Men det ændrer sig nu, idet Tokyo og Shanghai kommer på rutekortet sidste på året. De nye ruter er en del af en større satsning med de nye Airbus A330-200 fly, hvor det er hensigten at annoncere ni nye langdistanceruter i år.

Første flyvning fra Madrid til Tokyo-Narita finder sted den 18. oktober med tre ugentlige afgange. I løbet af vintertrafikprogrammet 2016/17 følger en rute fra Madrid til Shanghai, der også vil blive opereret tre gange om ugen. Starttidspunktet kan endnu ikke offentliggøres, da der mangler en tilladelse fra de kinesiske myndigheder.

“Vi har altid ønsket at blive et globalt flyselskab. Med disse nye ruter til Tokyo og Shanghai tager vi et skridt i den retning, hvilket vil bringe vores land tættere på to store økonomiske og turistmæssige stormagter som Japan og Kina,“ siger Luis Gallego, der er koncernchef for Iberia, i en pressemeddelelse.

Passagerer i begge retninger
Ruten til Tokyo bliver den eneste flyrute fra Spanien til Japan, og Iberia har sat 90.000 sæder til salg årligt. Iberia regner da også med betydelig trafik begge veje. I de første ni måneder af 2015 steg antallet af japanske turister i Spanien med hele 27 procent, hvorfor forventningerne til ruten er høje.

Når de kinesiske myndigheder har godkendt ruten til Shanghai, vil det også være den eneste nonstop-rute mellem Spanien og den kinesiske millionby.

Også på Shanghai-ruten er der et betydeligt trafikpotentiale for turister fra Kina til Spanien. Således var der 66 procent flere kinesiske turister, der besøgte Spanien i de første ni måneder af 2015 i forhold til samme periode året før.

Iberia har tidligere fløjet fra Madrid til Tokyo fra 1986 til 1999. I begyndelsen var ruten via Mumbai, og der blev ifølge airlineroute.net anvendt Boeing 747 COMBI. Senere blev ruten omlagt til at gå via Anchorage og sidenhen Moskva, inden Tokyo blev fjernet fra ruteprogrammet i 1999.

Nye fly til nye ruter
I december modtog Iberia det første af i alt 13 nye Airbus A330-200 fly i den særlige 242-tons version med længere rækkevidde og forbedret brændstoføkonomi. Disse fly skal benyttes på Asien-ruterne indrettet til 288 passagerer, fordelt med 19 på Business Class og 269 i Economy Class.

På planlægningsstadiet er der herudover lige nu ruter til Doha, Johannesborg, Toronto, Guadalajara (Mexico), Managua (Nicaragua), Brasilia samt Ascunsion i Paraguay.