En ny julereklame fra Icelandair tager udgangspunkt i en virkelig historie. (Foto: Icelandair / PR)

Icelandair deler et sandt juleeventyr

I en reklamevideo fortæller Icelandair en historie, der angiveligt skulle bygge på en faktisk hændelse. Den handler om en pilot, der ikke giver op, da flyet hjem til Island bliver fanget i en snestorm.

En lille dreng vågner op første juledag, og ønsker sig brændende at prøve de nye skøjter, som han pakkede op aftenen før. Desværre har det sneet heftigt i løbet af natten, så han kan næsten ikke komme ud ad hoveddøren.

Det lykkedes dog til sidst, men da drengen endelig kommer ned til den lokale sø, er den ikke til at komme til, fordi sneen også har dækket søen til. Resolut griber drengen dog en skovl, og rydder den tilfrosne sø, så alle børnene i byen kan komme ud og skøjte.

Nogenlunde sådan starter en ny reklamevideo, som det islandske flyselskab Icelandair har offentliggjort i forbindelse med julen. Ifølge Icelandair er videoens historie ”baseret på sande begivenheder”. Videoen slutter dog ikke ved den tilfrosne sø.

Fanget i Amsterdam
I næste klip ser man drengen mange år senere. Nu er hans røde kinder dækket af skæg. Han står og kigger modløst ud ad et stort vindue i en lufthavn, mens sneen vælter ned. Over lufthavnens højtaleranlæg fortæller en stemme, at vejret betyder, at flytrafikken bliver forsinket.

Drengen er nu blevet pilot for Icelandair. Han skal flyve hjem fra Schiphol Lufthavn i den hollandske hovedstad Amsterdam. Selvom passagerne allerede er gået ombord på flyet, sætter de store snedriver og dalende snefnug dog en stopper for hjemrejsen til Island. I hvert fald i første omgang.

Pludseligt går en prås op for piloten. Ligesom han gjorde, da han var dreng, finder han en skovl og bevæger sig ud på landingsbanen. Iført blot en gul vest over sit pilottøj, tager han skovlen i egen hånd og går i gang med at rydde den sne, der forhindrer flyets take-off.

Ville hjem til højgravid kone
Ifølge en video om tilblivelsen af Icelandairs julereklame bygger fortællingen på en hændelse, der fandt sted den 17. december 2010. Her befandt kaptajn Örnólfur Jónsson og pilot Börkur Strand Óttarsson sig i cockpittet på et Icelandair-fly, der var fanget i en snestorm i Amsterdam.

Börkur Strand Óttarssons kone var imidlertid højgravid og kunne føde hvert øjeblik. Piloten ville derfor meget gerne hjem til hende. Det fortæller han i en video om tilblivelsen af reklamen. Alt maskineri i lufthavnen blev dog brugt til at fjerne sneen fra banerne, men ikke det på platformen.

Det fik begge de to mænd til at gribe en skovl, hvorefter de gik ud og fjernede sneen omkring flyet. Det tog angiveligt blot 15 minutter. Icelandair indrømmer, at selskabet har taget nogle kunstneriske friheder i tilblivelsen af videoen. Alle detaljer svarer derfor muligvis ikke helt til virkeligheden.

 

 

Relaterede artikler:

Icelandair-fly skal fremover afspejle naturens farver

Snekaos kostede 30 aflysninger i Aalborg Lufthavn

Icelandair skal atter flyve til Antarktis