Icelandair køber de fly SAS groundede

Icelandair har købt tre brugte Q400-fly. Flyene er nogle af dem, som SAS groundede i 2007 efter tre episoder med problemer med flyenes understel.

Icelandair-gruppen modtager i disse dage tre Bombardier Q400-turbopropfly, som datterselskabet Air Iceland skal bruge som erstatning for en flåde af aldrende Fokker 50-fly. Icelandair har fundet flyene langt ude i Stillehavet hos Air Niugini. Men kigger man tilbage på flyenes livshistorie, så startede de alle tre deres karriere hos SAS og var en del af de i alt 27 Q400-fly, som SAS meget drastisk satte på jorden i oktober 2007. Og som aldrig siden kom i luften i SAS-farver.

Beslutningen blev truffet allerede inden et Q400-fly, der havde problemer med sit landingsstel, landede i Københavns Lufthavn lørdag den 27. oktober 2007. Kort efter at flyet havde sat hjulene på jorden knækkede højre understel sammen og flyet kurrede med røg og gnister efter sig ned af landingsbanen med lufthavnens brandbiler lige efter sig. En situation som kunne følges på direkte tv.

Nu var det slut
På det tidspunkt havde daværende vicekoncernchef John Dueholm meddelt daværende SAS-koncernchef Mats Jansson, der sad på et SAS-fly over Nordatlanten, at flytypen var færdig i SAS. Episoden var nemlig den tredje episode med SAS’ Q400-fly inden for ganske få måneder. Og nu var det slut.

Alle fly blev sat på jorden og blev langsomt i årene efter solgt fra til nye ejere. Alle 27 fly flyver i dag for andre selskaber rundt omkring i verden. Og tre af flyene er altså nu blevet købt af Icelandair-gruppen. Her skal flyene afløse Fokker 50-fly hos Air Iceland, der flyver indenrigsflyvning i Island samt til destinationer i Islands nabolande inklusiv Grønland.

Foto: De tidligere SAS Q400-fly har fløjet for Air Niugini, der er hjemmehørende på Papua New Guinea.