De røde områder viser, hvor man har søgt efter MH370.

Indonesisk fisker: Jeg så MH370 styrte ned

Næsten fem år efter, at Malaysia Airlines-fly på mystisk vis forsvandt, står indonesisk fisker frem og fortæller, at han har de præcise koordinater for nedstyrtningsstedet.

Til marts er det fem år siden, at et Boeing 777-200-fly fra Malaysia Airlines med rutenummer MH370 forsvandt under en flyvning fra Kuala Lumpur til Beijing. Det er fortsat et mysterium, hvad der skete med flyet, som havde 227 passagerer og 12 besætningsmedlemmer ombord.

Fund af vragdele ud for den østafrikanske kyst fra Tanzania i nord til Sydafrika i syd har bekræftet, at flyet er styrtet i havet, men trods omfattende eftersøgninger er det ikke lykkedes at lokalisere flyvraget eller fastslå, hvor flyet styrtede ned.

Et fortsat mysterium
Der er gennem årene fremsat masser af mere eller mindre velunderbyggede teorier om, hvad der skete med flyet – lige fra ”beviser” for, at det blev skudt ned, til spekulationer om, at det er blevet kapret af rumvæsner.

Ingen er imidlertid kommet nærmere sandheden om katastrofen, og MH370 forblev da også et mysterium, da Malaysias regering i sommer fremlagde den endelige, officielle undersøgelsesrapport om katastrofen – en rapport på ikke færre end 495 sider.

Men her næsten fem år efter at flyet forsvandt den 8. marts 2014, står en indonesisk fisker nu frem og fortæller, at han ved præcist, hvor MH370 styrtede ned.

Styrtede ned i Malaccastrædet
Den 42-årige fisker Rusli Khusmin fortalte på en pressekonference, at han og de øvrige besætningsmedlemmer på en fiskerbåd, så flyet styrte i havet i Malaccastrædet mellem Malaysia og Indonesien. Han registrerede ovenikøbet de præcise geografiske koordinater for nedstyrtningsstedet på bådens GPS-navigator, som han også havde medbragt ved pressekonferencen.

Ifølge den indonesiske fisker kom der ikke var nogen støj fra flyet, men bare røg, da det styrtede i havet.

“Jeg så flyet bevæge sig fra venstre mod højre som en ødelagt drage. Der var ingen støj, bare sort røg som følge af en brand, før det styrtede ned i vandet,” sagde han på en pressekonference i Subang Jaya, nær Kuala Lumpur.

Den 42-årige fisker sagde ikke noget om, hvorfor det havde taget ham næsten fem år at komme frem med oplysningerne om flystyrtet. Men oplysningerne vil ifølge den malaysiske NGO CASSA nu blive officielt overdraget til den malaysiske premierminister Mahathir Mohamad.

Relaterede artikler:

MH370 forbliver et mysterium

Nyt overvågningssystem kunne have opdaget MH370-forsvinden

Stadig flere vragdele fra MH370