Ingen insektspray på fly til Skandinavien

Hverken Norwegian eller Thomas Cook Airlines har valgt at sprøjte kabinerne mod insekter på flyvninger fra zika-inficerede områder direkte til Skandinavien.

Mens de britiske myndigheder i sidste uge valgte at kræve, at flykabinerne på flyselskabernes direkte ruter fra zika-inficerede områder skulle sprayes for insekter, har Sundhedsstyrelsen i Danmark taget en anden holdning.

Her afventer man situationen, førend man eventuelt vil overveje et krav om sprøjtning mod insekter for de flyselskaber, der lander i Københavns Lufthavn direkte fra de lande og områder, hvor der er en aktiv smittefare med zikavirus.

“Der er ikke noget, der gør, at vi overvejer det på nuværende tidspunkt,“ siger presserådgiver Tine Guldmann Gustavsen fra Sundhedsstyrelsen.

Det på trods af, at Norwegian og charterflyselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia har direkte flyvninger fra smitteområderne.

Norwegian flyver fra St. Croix og San Juan til København på ruteflyvninger, mens Thomas Cook Airlines har charterflyvninger direkte til København fra Mexico, Den Dominikanske Republik samt De Kapverdiske Øer, som alle er aktive smitteområder for den meget omtalte zikavirus.

Insektmiddel skal til Caribien
Hos Norwegian er man nødt til at forholde sig til kravene, som de britiske myndigheder har stillet op. Men her er der tilsyneladende udfordringer med at få insektmidlet bragt til de inficerede områder.

“Norwegian er bekendt med kravene fra de britiske myndigheder, og det er vores mål at få insektmidlet til Caribien og ombord i flyene så hurtigt som muligt. Vi er i konstant dialog med de britiske myndigheder, som er fuldt opdaterede på situationen,“ siger informationschef Daniel Kirchhoff fra Norwegian i Danmark til CHECK-IN.dk.

Anderledes ser det ud med Thomas Cook Airlines Scandinavia. Her finder man det ikke nødvendigt at gøre noget, så længe Sundhedsstyrelsen ikke har stillet krav til flyselskaberne, der flyver direkte fra zika-områderne til Danmark.

“Der er endnu ikke noget nordisk myndighedskrav til sprøjtning ved ankomst fra de nævnte lande,“ siger informationschef Torben Andersen fra Thomas Cook Airlines Scandinavia.

SAS valgte i denne uge at lave en særlig politik for gravide kvinder og en eventuel ledsager, således at det er muligt uden omkostninger at ombooke eller få refunderet allerede bestilte flybilletter til de inficerede områder.