En Airbus A330-300 fra det indiske flyselskab Jet Airways. Foto: BriYYZ

Jet Airways afviser at være konkurstruet

Det indiske flyselskab Jet Airways affejer al snak om, at det skal være truet af konkurs inden for de kommende måneder.

I sidste uge kom der meldinger om, at Jet Airways var på vej til at gå konkurs, hvis ikke det straks kunne bringe omkostningerne ned.

Meldingen om en mulig konkurs har dog intet hold i virkeligheden, fastslår det indiske flyselskabs koncernchef, Vinay Dube, i en erklæring.

”Jet Airways vil gerne præcisere, at de seneste medierapporter om flyselskabets bæredygtighed ikke alene er fejlagtige, men også skadelige. Flyselskabet vil også gerne afvise alle forlydender om et aktiesalg,” lyder det.

Det var en kilde fra Jet Airways, der fredag fortalte til nyhedsbureauet Reuters, at flyselskabets piloter var blevet informeret om, at det ville stoppe driften inden for 60 dage, hvis ikke der blev indført omkostningsbesparende initiativer – herunder lønnedskæringer.

Piloterne i Jet Airways, der har afslået en lønnedgang på 15 procent i to år, skal være gjort opmærksom på, at det efterhånden er for sent at skære i omkostningerne og øge indtjeningen. Og at deres job derfor var i fare på grund af en snarlig konkurs.

Flere foranstaltninger
Men ifølge Jet Airways-koncernchefen er rygterne altså fuldt ud falske. Jet Airways står godt rustet til den fremtidige vækst og har en bæredygtig profil, lyder det fra Vinay Dube. Flyselskabet står til at modtage 225 nye Boeing 737 MAX-fly inden for det næste årti, og der forventes fin vækst fremover.

”I tråd med Jet Airways’ fokus på at skabe en sundere og mere robust forretning har den gennemført flere foranstaltninger for at reducere omkostninger og få højere indtægter. Det sker for at opnå den ønskede forretningseffektivitet. Nogle af disse områder er blandt andet salg og distribution, lønninger, vedligeholdelse og flådeforenkling,” siger Vinay Dube.

Jet Airways har været i dialog med alle relevante interessenter – interne og eksterne – omkring fremtiden, og det er gjort med den bedste hensigt, lyder det.

”Dialogen med medarbejderne var for at informere om de udfordringer, som luftfartssektoren står over for i Indien og især i Jet Airways. Formålet er at få deres fulde støtte og samarbejde for at realisere nødvendige besparelser på tværs af alle forretningsfunktioner,” skriver Vinay Dube i sin erklæring.

Svær periode
Selv om Jet Airways ifølge koncernchefen ikke står over for en snarlig konkurs, er der stadig masser af udfordringer. Der er et fint vækstmiljø i den indiske luftfartsbranche, men branchen er også inde i en svær periode med en devaluerende indisk rupee og et mismatch mellem høje brændstofpriser og billige flybilletter.

Vinay Dube understreger desuden, at selv om det er en udfordrende tid for selskabet, er det stadig førsteprioritet at udføre sikker flyvning.

Ifølge den kilde, Reuters har talt med, vil Jet Airways dog foretage fyringer, der umiddelbart ikke rammer piloterne.

”Der vil være nogle jobtab i vertikal retning, men ikke blandt piloter,” lød det ifølge Jet Airways-kilden, der ikke ville have sit navn frem.

Forynger flyflåde
I juli lagde Jet Airways en ordre på yderligere 75 Boeing 737 MAX-fly, hvilket bragte den samlede ordre på denne model op på 225. Flyselskabet har forklaret, at de nye fly vil forbedre effektiviteten og minimere omkostningerne, så man reducerer tab og forbedrer konkurrenceevnen.

Jet Airways blev grundlagt i 1992 og begyndte kommercielle flyvninger året efter. I øjeblikket råder flyselskabet over 121 fly, der opererer til 66 destinationer med udgangspunkt fra hovedbasen i Mumbai.

 

Relaterede artikler:

Medie: AFKL og Jet Airways vil byde på Air India

Jet Airways: Sætter Norden i fokus

Ny europæisk gateway for Jet Airways

Jet Airways: Vi forhandler med Etihad

Jet Airways søger europæisk partnerskab