Jetfly styrtede ned på Bornholm

Et tysk Learjet-fly styrtede lørdag ned under indflyvningen til Bornholms Lufthavn.

Et lille tyske jetfly af mærket Learjet 24 havde to personer ombord, da det lørdag eftermiddag styrtede ned i en majsmark under indflyvningen til Bornholms lufthavn på sydsiden af klippeøen. Det var på vej fra Berlin til Bornholm.
Flyets mexikanske kaptajn vidste øjensynligt at noget var galt.
“Flyvelederen i kontroltårnet hører pludselig et opkald fra flyet over radioen, hvor en person råber “emergency“. Umiddelbart efter mister han kontakten med flyet og han kan heller ikke se det,“ siger vagtchef Jan Egelund fra Bornholms Politi.
Vidner har fortalt politiet, at flyets motorer lød underlige, og at flyet fløj meget lavt henover markerne.
De to personer, der var ombord på flyet blev begge overført med helikopter til Rigshospitalet i København med alvorlige skader.
Ikke vide noget
Da flyet styrtede ned blev alt disponibelt mandskab fra lufthavnen sendt til ulykkesstedet. Imens stod omkring 20 personer tilbage i lufthavnsterminalen. De ventede på Danish Air Transports rutefly fra København og frygtede, at det var dette fly, som var styrtet ned.
“Det var rædselsfuldt at gå rundt og ikke vide noget som helst. Det ville have taget dem to minutter at fortælle os, at det var et privatfly, der var styrtet, siger Maja Andersen til TV2 Bornholm.
Lufthavnschef Stephan Jensen forstår godt, at de ventende blev utrygge, da de ikke blev informeret om, at det ikke var flyet fra København, der var styrtet ned. Han mener dog ikke at lufthavnen begik en fejl, ved ikke at informere hurtigt nok.
“Den vagthavende valgte at disponere al mandskab til ulykken. Og når der står menneskeliv på spil, er det altså det vi prioriterer først, og så kommer informationsarbejdet bagefter,“ siger Stephan Jensen til TV2 Bornholm.
Forsvandt uden at betale
Learjet 24-flyet blev for to år siden repareret på et schweizisk luftfartsmuseum. Men ifølge TV2 Bornholm forsvandt den daværende ejer efter seks måneder med flyet uden at betale for ophold og reparationer.
Havarikommissionen ved endnu ikke hvorfor flyet styrtede ned. Søndag blev flyet bugseret væk fra ulykkesstedet og over i en hangar på lufthavnsområdet. Her vil Havarikommissionen undersøge flyet nærmere.