Kabinepersonale fra Iberia Express. (Foto: Iberia Express)

Kabinepersonale planlægger 10-dages strejke

Kabinepersonalet i IAG-lavprisflyselskabet Iberia Express vil fra slutningen af august indlede en strejke, der først er planlagt til at slutte i september. Det er utilfredshed med løn- og arbejdsforhold, der er årsagen.

I alt 517 ansatte ved Iberia Express’ base i Madrid har planer om at indlede en længerevarende strejke fra den 28. august til den 6 september. Det meddeler fagforeningen USO i en pressemeddelelse.

Striden handler om, at de parterne siden midten af december sidste år har forsøgt at forhandle sig frem til en aftale, der kompenserer for tabet af bonusser under coronapandemien samt tager højde for de stigende leveomkostninger og den belastning, som de ansatte har oplevet i den indeværende sommer.

Ifølge USO har lønnen til de kabineansatte været frosset i syv år, og ledelsen i Iberia Express har ikke vist vilje til at ændre på forholdene. I stedet har man for få dage siden forladt forhandlingsbordet og i stedet gået til den konkurrerende fagforening CCOO for at lande en aftale der.

“Vi er meget skuffede over ledelsen i ​​Iberia Express, som ikke har vist ord eller respekt for de arbejdere, der har kæmpet for at holde virksomheden oven vande, mens de vil modtage millioner i sommer. Vi stoler på, at de vil genoverveje deres forslag og lande på den virkelighed, der omgiver deres arbejdere”, siger Adriana Escauriaza, USO-delegeret hos Iberia Express, til eldiario.es.

Uro hos spanske luftfartsansatte
Spanien har i denne sommer været plaget af uro hos spanske kabineansatte i Ryanair og hos piloterne i easyJet. I øjeblikket strejker Ryanair-kabineansatte organiseret i fagforeningerne USO og Sitcpla hver mandag til torsdag for at få deres krav igennem. Det vil de gøre frem til den 7. januar 2023, hvis ledelsen i flyselskabet ikke bøjer sig.

Ryanair hævder dog, at der er tale om en minoritet, hvorfor det ikke umiddelbart påvirker operationerne.

I lighed med sagen omkring Iberia Express har Ryanair også valgt at gå til CCOO for at lave en ny overenskomst. Den blev indgået tilbage i maj måned.

Iberia Express råder i dag over 23 fly i A32x-serien og flyver fra Madrid-Barajas Airport til omkring 30 destinationer i Europa. Københavns Lufthavn står også på flyselskabets rutekort, men siden marts 2021 er det fly fra moderselskabet Iberia, der har betjent ruten til den danske hovedstad, hvorfor den ikke umiddelbart vurderes at være i fare i forbindelse med en eventuelt konflikt.

 

Relaterede artikler:

Ryanair-kabineansatte går i fem måneders strejke

Ryanair indgår aftaler med pilotforeninger

Her er oversigten over luftfartsstrejker i Europa