Et Boeing 747-testfly fra General Electric på en testflyvning påmonteret en Boeing 777X-motor. Foto: General Electric

Kæmpe Boeing 777-motor testes på jumbojet

Verdens største flymotor tilpasset et passagerfly blev i sidste uge testet på en Boeing 747. Motoren er fra General Electric og skal bruges på den nye Boeing 777X.

Navnet er GE9X, og motoren er gigantisk set i forhold til almindelige motorer til en jumbojet.

Motorfabrikanten General Electric Aviation foretog en opsigtsvækkende test den 13. marts, da et testfly af typen Boeing 747 lettede med denne kæmpe-motor påmonteret under venstre vinge, tættest på flykroppen.

GE9X-motoren skal bruges på den nye Boeing 777X, men i første omgang bliver den således testet på det, der tidligere var verdens største passagerfly. Som det ses på billedet og i videoen, er motoren en del større end Boeing 747-motorerne, der ellers også syner godt i landskabet.

Spektakulært syn
General Electric var flere måneder om at påmontere GE9X-motoren på jumbojetten. Men i sidste uge kunne man endelig sende flyet – og motoren – i luften, og det skete fra Victorville i den amerikanske delstat Californien. Flyvningen begyndte klokken 10.40 lokal tid og varede over fire timer. Motoren blev undervejs monitoreret og var gennem test i forskellige hastigheder og både nedre og øvre luftlag.

”GE9X-motoren og Victorville-teamet havde brugt måneder på forberede testflyvning af motoren, og deres indsats blev belønnet i dag med en ’picture-perfect’ flyvning,” sagde Ted Ingling, chef for GE9X-motoren hos General Electric.

”Dagens flyvning markerer begyndelsen på GE9X-flyvetestperioden, der vil vare i flere måneder, så vi kan samle data om, hvordan motoren arbejder i højder og under forskellige faser i flyvningen.”

I de kommende måneder vil General Electric teste motoren yderligere, og motorfabrikanten skal blandt andet holde øje med stabiliteten og brændstofforbruget. Jumbojetten med det yderst karakteristiske syn får med andre ord masser af ture i luften.

Det forventes, at GE9X-motoren bliver endeligt godkendt og færdigcertificeret i løbet af 2019. Certificerings-processen begyndte i maj 2017.

Over 700 ordrer
Før den første testflyvning blev motoren godkendt ved brug under hårde, vinterlige forhold på General Electrics faciliteter i Winnipeg i Canada. Motoren er desuden blevet godkendt under kraftige vindforhold under en test hos Peebles Test Operation i den amerikabske delstat Ohio.

I øjeblikket ligger der en ordre på 702 motorer fra den amerikanske flyproducent Boeing. Den kæmpestore motor har 16 fjerdegenerations blade lavet af karbonfiber og har en diameter på 3,4 meter. Giganten er blandt andet mere miljørigtig og støjsvag, og Boeing 777X-flyet, hvor motorerne skal bruges, forventes at få luft under vingerne i begyndelsen af 2019.

I programmet for udviklingen af GE9X-motoren deltager IHI Corporation, Safran Aircraft Engines, Safran Aero Boosters og MTU Aero Engines AG.

På videoen herunder kan du se Boeing 747-flyet lette på den første testflyvning med den enorme Boeing 777X-motor:

 

Relaterede artikler:

Laveste antal Boeing-ordrer i seks år

Airbus må vente til april på nye Pratt-motorer

Emirates bestiller 40 Dreamlinere

Tremotoret A380-fly skal flyve over Atlanten

Sådan skifter man en flymotor ved minus 30 grader