Boeing 787-9 Dreamliner. (Foto: Boeing)

Kæmpe Dreamliner-ordre på vej

Boeing er tæt på gigantisk ordre fra Turkish Airlines på 40 787-9 Dreamliner-fly, men Airbus A350-900 kan også være interessant for den tyrkiske operatør.

Boeings supermoderne Dreamliner-fly er i dén grad blevet taget godt imod hos af de internationale flyselskaber.

I en fælles pressemeddelelse annoncerer den amerikanske flyproducent og Turkish Airlines, at det nationale tyrkiske flyselskab står klar som det næste flyselskab i rækken til at bestille et stort antal Dreamliner-fly

Turkish Airlines er således undervejs med en kæmpeordre på 40 Dreamliner-fly af typen 787-9, og det er der en helt særlig grund til, lyder det fra flyselskabet.

”787 Dreamlineren er det teknologisk set mest avancerede fly i verden. Vores hensigt med at købe disse Dreamlinere er at imødekomme efterspørgslen for widebody-fly i den tredje lufthavn (Istanbul New Airport red.). Og det er desuden vores intention at styrke flykapaciteten på landets 100-års uafhængighedsdag og at forbedre passagertilfredsheden,” siger Ilker Ayci, der er bestyrelsesformand hos Turkish Airlines.

Den samlede listepris for de 40 Boeing 787-9 Dreamliner-fly beløber sig til knap 10,6 mia. dollars, hvilket til lidt mere end 66 mia. danske kroner.

Boeing og den tyrkiske regering har desuden annonceret ’Boeing Turkey National Aerospace Initiative’, der skal være med til at understøtte væksten i den tyrkiske luftfartsindustri i forhold til målene fastsat af Tyrkiets vision 2023.

Tillid til hinanden
Boeing har haft et gensidigt fint og fordelagtigt forhold til Tyrkiet gennem de seneste 70 år, og de to parter har også gode, langsigtede partnerskaber.

”Nu tager vi samarbejdet med Tyrkiet til det næste niveau, hvilket vil fremskynde væksten i den tyrkiske luftfartsindustri, samtidig med at Boeings langsigtede mål er at udvide sin tilstedeværelse på markedet,” siger Ray Conner, der er næstformand hos Boeing.

Det strategiske samarbejde mellem Boeing og Tyrkiet skal være med til at tilpasse den amerikanske flyproducents investeringer med den tyrkiske regering, tyrkiske flyselskaber, rumfartsselskaber og brancheleverandører inden for forskning, teknik og kompetenceudvikling.

Det lyder videre i pressemeddelelsen, at dette samarbejde afspejler Boeings tillid til de langsigtede udsigter for Tyrkiet som et markant marked.

Turkish Airlines’ kommende ordre på 40 Dreamlinere vil sende flyselskabet ind som nummer fem i verden på listen over operatører med den største ordre på netop den Boeing-flytype. Det japanske flyselskab All Nippon Airways indtager førstepladsen med en ordre på i alt 83 Dreamliner-fly. Etihad Airways har næststørst ordre med 71, og Qatar Airways følger efter med ordre på 60 Dreamlinere.

Dialog med Airbus
Dagen efter annonceringen af den mulige Boeing-ordre – kom det så frem, at Turkish Airlines angiveligt også er i snak med den europæiske flyproducent Airbus omkring køb af en stor mængde langdistancefly.

Kilder tæt på Turkish Airlines, har – ifølge Reuters – fortalt, at det tyrkiske flyselskab er i dialog med Airbus om at købe op til 40 fly af typen A350-900 – til en samlet listepris på 12,4 mia. dollars. Det svarer til 77,5 mia. danske kroner.

Turkish Airlines skal angiveligt have forespurgt på priser for den samlede ordre på 40 af den pågældende flytype, og det er yderst bemærkelsesværdigt, at rygtet kommer dagen efter Boeing og Turkish Airlines’ fælles pressemeddelelse om køb af 40 Dreamliner-fly. Med mindre det handler om at spille de to flyproducenter ud mod hinanden.

”Vi kommenterer aldrig på drøftelser, som vi måtte eller ikke måtte have med vores kunder,” har en talsmand for Airbus udtalt ifølge Reuters, ligesom Turkish Airlines heller ikke ønsker at kommentere på historien.

Delt flåde
Turkish Airlines har i dag delt sol og vind lige mellem Airbus og Boeing. I kort- og mellemdistanceflåden rådet det tyrkiske flyselskab over 99 fly i Airbus A320-serien samt 66 langdistancefly fra Airbus fordelt med 62 A330`ere og fire Airbus A340-300.

Fra Boeing beskæftiger Turkish Airlines 86 eksemplarer af 737-flyet samt 33 Boeing 777-300 langdistancefly.

Det blev for nyligt rygtet i tyrkiske medier, at Turkish Airlines ville afgive en ordre på otte Boeing 747-8, men det har hverken den amerikanske flyproducent eller Turkish Airlines bekræftet.

 

Relaterede artikler:

Turkish Airlines overvejer Boeing 747

Turkish Airlines udskyder levering af 39 nye fly

Flyselskab sætter op imod 30 fly på jorden

Turkish Airlines vil leje A380 og Dreamliner