Nu kan Norwegian nemmere bruge Boeing 737 på langruter

Norwegians Boeing 737-fly må nu være endnu længere væk fra lufthavnene.

Norwegian får nu bedre muligheder for at bruge sine Boeing 737-800 mellemdistancefly på langruter med lille kundegrundlag og på ruter, der går over store områder med vand. De amerikanske luftfartsmyndigheder har nemlig tildelt en såkaldt ETOPS-180 tilladelse til selskabets Boeing 737-800 fly. Det betyder, at flyene nu må flyve steder, hvor der er op til 180 minutters flyvetid mellem lufthavnene.

ETOPS står for Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards og tallet efter står for antal minutter der må flyves. Langdistancefly har typisk en ETOPS på 180 minutter, mens mellemdistancefly typisk ligger på 120 minutter.

Med på en testtur
Boeing Next Generation-serien, der tæller 737-600, -700 og -800 fik som flytype en ETOPS-180 tilladelse helt tilbage i 1999. Men hvert enkelt selskab, der vil anvende flyene i ETOPS-180 sammenhænge skal også have en godkendelse fra luftfartsmyndighederne i de lande, som man vil flyve til og fra.

Det er Norwegians nye ruter fra Martinique og Guadeloupe til den amerikanske østkyst, der har gjort det nødvendigt med en amerikansk ETOPS-180 godkendelse. Norwegian tog i januar i år luftfartsmyndighederne med på en testtur fra New York til Guadeloupe og nu er tilladelsen altså i hus.

Passagererne svømmer
Boeing 737-800 er et mellemdistancefly, der ikke har samme rækkevidde som Norwegians Boeing 787 langdistancefly. Men det har en vis rækkevidde og kan nu altså bedre udnytte de evner, da man ikke i samme grad som før skal tage hensyn til hvor der er en lufthavn undervejs på ruten.

Uofficielt kan ETOPS også stå for ”Engines Turn Or Passengers Swim”, hvilket kan oversættes til noget i retning af ”Motorerne kører eller passagererne svømmer”. Det henviser naturligvis til, at ETOPS gør det muligt at flyve over vand i længere tid.

Relaterede artikler:

Norwegian vender tilbage til Caribien

Norwegian åbner baser i Caribien