Chengdu Tianfu International Airport (TFU) i Kina. (Foto: chengdu-expat.com)

Kina åbner endnu en gigantlufthavn

Når lufthavnen i Chengdu står helt færdig kan den håndtere 120 millioner passagerer om året. Det er mere end verdens travleste lufthavn præsterede i 2019.

Chengdu Tianfu International Airport (TFU) i Kina er netop taget i brug. Den nye lufthavn, der ligger omkring 50 kilometer sydøst for byens centrum, har ved åbningen en kapacitet til 60 millioner passagerer om året.

Når den er færdigudbygget, vil den have kapacitet til 120 millioner passagerer årligt. Til sammenligning havde verdens største lufthavn i 2019, Atlanta International Airport, knap 108 millioner passagerer.

Til sammenligning havde Københavns Lufthavn i 2019 lidt over 30 millioner passagerer, mens Europas største lufthavn, Heathrow Airport, registrerede lidt over 80 millioner passagerer.

Niendestørste by i Kina
Åbningen gør Chengdu til den tredje by i Kina med to større internationale lufthavne efter Shanghai og Beijing, skriver netmediet routesonline.com.

Chengdu er den niendestørste by i Kina med 7,5 millioner indbyggere. Størst er Shanghai med over 22 millioner langt foran Beijing med knap 12 millioner indbyggere.

Chengdu er provinshovedstad i Sichuan-provinsen, der ligger i det sydvestlige Kina. Byggeriet af lufthavnen begyndte i december 2016 og løb op i cirka 11 milliarder dollars (omkring 69 milliarder danske kroner).

Aflaster Chengdu Shuangliu 
Lufthavnen har tre landingsbaner og to terminaler, der dækker et samlet areal på 710.000 kvadratmeter. Den nye lufthavn skal aflaste Chengdu Shuangliu International Airport (CTU), der havde knap 55 millioner passager i 2019.

Den første afgang fra den nye lufthavn stod Sichuan Airlines for. Det var et fly til Beijing med 260 passagerer ombord.

China Eastern Airlines har også indledt flyvninger til og fra Chengdu Tianfu International, hvorfra selskabet har ruter til Shanghai Hongqiao (SHA) og Beijing Daxing (PKX). Yderligere ruter overføres fra Chengdu Shuangliu International i løbet af denne uge. Flyselskabet planlægger at placere 17 fly i TFU og vil øge sit netværk til 30 destinationer.

Flere lufthavne på vej
I alt otte flyselskaber har i øjeblikket ruter fra lufthavnen, hvoraf næsten alle er indenrigs. Den eneste internationale rute er til Tokyo Narita (NRT) i Japan, der i øjeblikket betjenes af China Eastern tre gange om ugen.

Ifølge CNN er Chengdu Tianfu International Airport blot en af ​​mange lufthavne, Kina planlægger at åbne de kommende år. Landet sigter mod at have 400 lufthavne i brug inden 2035, et stort spring fra den nuværende 241.

 

Relaterede artikler:

Kinesisk lufthavn blev verdens største i 2020

Nordens 20 største lufthavne i 2019

Verdens største lufthavn åbner om to år