Kinas største flyselskab forlader SkyTeam

China Southern Airlines forlader SkyTeam-alliancen fra nytår. Det åbner for et endnu tættere samarbejde med American Airlines, som er medlem af oneworld-alliancen.

Kinas største flyselskab, China Southern Airlines, har besluttet at forlade SkyTeam-alliancen fra nytår. Det oplyser selskabet i en meddelelse til fondsbørsen i Hongkong.

China Southern giver ikke nogen direkte begrundelse for beslutningen, men siger, at det vil undersøge mulighederne for at søge nye partnerskaber med flyselskaber verden over.

China Southern har været en del af SkyTeam-alliancen siden november 2007. Alliancen tæller blandt andre Air France-KLM, Delta Air Lines og Korean Air, men også Kinas næststørste flyselskab, China Eastern Airlines, som har været medlem af alliancen siden 2011. Dermed er der to konkurrerende selskaber fra ét land i samme alliance. Kinas tredjestørste flyselskab, Air China, er en del af Star Alliance.

Samarbejde med American Airlines
Et oplagt bud på en ny partner for Chinas Southern er American Airlines, som er en del af oneworld-alliancen. American Airlines købte sidste år for 200 millioner dollar en del af China Southern med henblik på at få en fod inden for på det blomstrende kinesiske marked for flyrejser, og de to selskaber har også indgået et codeshare-samarbejde.

American reagerede da også med det samme på nyheden med en pressemeddelelse. “Denne nyhed er en stor mulighed for os at fortsætte med at udvide vores forhold til det største flyselskab i Kina,” lyder det fra det amerikanske selskab.

Medier i USA spekulerer nu i, om China Southern er på vej til at blive en del af oneworld-alliancen, som ud over American blandt andre tæller British Airways, Finnair, Cathay Pacific, Qantas Airways og Japan Airlines.

Overgangsproces på ét år
SkyTeam siger i en pressemeddelelse, at alliancen og China Southern vil arbejde tæt sammen på at sikre en ”en problemfri overgang for alle kunder og partnere”. Det er en proces, der vil foregå gennem hele 2019 og vil blive afsluttet ved årets udgang.

”China Southern har været et værdsat medlem af SkyTeam. Vi respekterer dets beslutning og ønsker det held og lykke,” siger SkyTeams koncernchef Kristin Colvile.

China Southern havde sidste år 126 millioner passagerer, mens China Eastern havde 111 millioner og Air China 102 millioner passagerer.

Relaterede artikler:

Kinesisk selskab vil åbne Oslo-rute i oktober

Kinesiske flyselskaber jagter skandinaviske piloter

British Airways i nyt samarbejde med kinesisk flyselskab