KLM-fly i Amsterdam Schiphol-lufthavnen. (Foto: Sascha Porsche / Wikimedia Commons)

KLM indgår aftale med groundhandling personale

Faren for strejker hos KLM´s jordpersonale synes drevet over efter en aftale mellem fagforeningen FNV og det hollandske flyselskab.

Det hollandske flyselskab KLM er nået til enighed med fagforeningen FNV om en ny kollektiv overenskomst for de KLM-ansatte i Amsterdam Schiphol-lufthavnen, som er organiseret i FNV. Det kommer efter flere måneders forhandlinger suppleret af flere strejker fra FNV-medlemmernes side. Strejker, som har berørt KLM’s flyvninger til og fra Schiphol-lufthavnen.

Nu skal aftalen sendes til afstemning blandt FNV’s medlemmer. KLM afsluttede i juli lignende forhandlinger med tre andre fagforeninger for selskabets jordpersonale om nye kollektive aftaler. De tre fagforeninger har allerede sendt aftalerne til afstemning blandt medlemmerne eller planlægger snart at gøre det.

Lægge uro bag os
Hos KLM er man godt tilfreds med resultatet af forhandlingerne med de fire fagforeninger. Det falder godt i tråd med målene for spareplanen Perform2020 og inden for de rammer, som KLM opstillede i midten af juli.

“Jeg er glad for, at denne aftale har bragt klarhed for alt jordpersonale. Det hedder i forslaget, at alt jordpersonale får en bedre ordning med hensyn til overskudsdeling, herunder et garanteret udbytte på 1600 EUR (11.900 kroner) i 2016 og et engangsudbytte på en procent i 2017. Fra 2018 vil de få en lønstigning på en procent. Oven i dette vil KLM forlænge ansættelsesaftalen fastsat i den gældende kollektive overenskomst. Forslaget er ekstremt vigtigt for KLM og dets personale. Jeg håber, at vi kan lægge denne periode med uro bag os,” siger Aart Slagt, direktør for HR & Industri Relationer.

Mistede videre forbindelser
FNV-medlemmer gennemførte i slutningen af juli aktioner, der resulterede i, at flere tusinde passagerer måtte flyve fra Amsterdam-Schiphol uden bagage, ligesom flere flyafgange blev forsinkede og passagerer mistede videre forbindelser.

Desuden var det hensigten, at op imod 250 FNV-medlemmer skulle have gennemført en strejke en dag i starten mellem kl. 19.30 og 21.00. En aktion, der ville have kostet flyselskabet mellem tre og fire mio. euro, eller op imod 30 mio. danske kroner. KLM indbragte strejkevarslet for den hollandske arbejdsret, der nedlagde forbud mod strejken.

Det fik FNV tilbage til forhandlingsbordet og nu er en ny aftale altså på plads.

 

Relaterede artikler:

Forbud mod KLM-strejker indtil torsdag

KLM plaget af strejker og nedbrud

KLM-strejke kan bryde ud torsdag aften

KLM-ansatte i demonstration