KLM med DC-3 til Aalborg

Den 29. maj får Aalborg Lufthavn besøg af et DC3-fly fra KLM. Det betyder dog ikke, at hollænderne har valgt at sætte klenodiet fra 1944 i rutedrift igen.

KLM’s DC-3-fly gør den 29. maj fornemt besøg i Aalborg Lufthavn. Selvom besøget på mange måder har relation til KLM’s tilstedeværelse i lufthavnen, er DC-3’eren dog ikke blevet vikar-fly på de tre daglige flyvninger, som KLM flyver fra Amsterdam til det nordjyske.

Formålet er et ganske andet. Den 29. maj er dagen, hvor Aalborg Lufthavn indvier sin nye, udvidede og ombyggede terminalbygning. Selv samme dag har lufthavnen også 75 års jubilæum. Der er dermed på alle mulige måder en anledning til at fejre dagen for Aalborg Lufthavn, og KLM bidrager til festlighederne ved at besøge lufthavnen med DC-3-flyet.

At KLM kommer på besøg med DC-3’eren, bygger på en mindre tilfældighed, fortæller Rikke Mølgaard, salgs- og marketingdirektør for Aalborg Lufthavn til CHECK-IN.dk.

”I forbindelse med et møde mellem KLM og Aalborg Lufthavn i en helt anden sammenhæng, kom vi til at tale om den 29. maj, og hvad der skulle ske, hvorefter KLM fortæller os om en eventuel mulighed for at få DC-3-flyet forbi,” fortæller Rikke Mølgaard.

KLM har efterfølgende skræddersyet et DC-3-visit til Aalborg Lufthavn den 29. maj. Midt på dagen vil KLM således være tilstede i lufthavnen med både DC-3’eren og et moderne Embraer-fly, når middagsflyet fra Amsterdam ankommer til lufthavnen.

”Det bliver symbolsk for Aalborg Lufthavns internationalisering,” siger Rikke Mølgaard om de to fly i lufthavnen den 29. maj.

Næsten lige gamle
Når Aalborg Lufthavn fylder 75 år og samtidig får besøg af et DC-3-fly, er der tale om et møde mellem to jævnaldrende. KLM’s DC-3’er er godt nok fra 1944, men selve flytypen blev lanceret i 1936, hvilket blot er to år forud for året, hvor Aalborg Lufthavn blev stiftet.

DC-3 flyet har registreringsnummeret PH-PBA og betegnes på det hollandske flygalleri Touchdown Aviation som det vigtigste stykke af hollandsk luftfartshistorie, der stadig er flyvedygtig. Flyet blev oprindeligt leveret den 11. januar 1944 som den militære udgave af DC-3, C-47A Dakota, til amerikanske flyvevåben. I februar 1946 blev flyet opmagasineret i Tyskland. I 1947 blev DC3’eren erhvervet af den hollandske Prins Bernhard, hvorfra flyet også har fået sit registreringsnummer: Prince Bernhard Alpha. Flyet blev det første statsfly i Holland.

DC-3’eren har dermed ikke som sådan fløjet for KLM, men efter at flyet blev afskrevet i 1975 og siden parkeret ved det nationale flymuseum, Aviodome, nær Schiphol, nærede Prins Bernhard et stort ønske om, at DC-3’eren skulle blive flyvedygtig igen. Det skete i 1996, hvor foreningen Prince Bernhard Alpha satte sig som mål, at få flyet på vingerne igen. Det kom det og er siden blevet malet i KLM-farver. Prins Bernhard døde i 2004.

I 2006 var PH-PBA også med, da KLM holdt 70 års jubilæum for selskabets første flyvning med DC-3. KLM var den første operatør af typen udenfor USA.

Ny stor terminal
Der er løbet meget vand i åen siden, de første DC-3-fly udgjorde rygraden hos mange af verdens spirende flyselskaber. Imens DC-3 i vid udstrækning er taget ud af kommerciel drift, har Aalborg Lufthavn vokset sig stor med direkte udenrigsruter og Danmarks største indenrigsrute.

Den nye terminal, som snart står klar til indvielse, er en arealforøgelse af lufthavnens terminalarealer på 50 procent. I alt tilføjes der 7.100 kvadratmeter til de eksisterende 12.000 kvadratmeter. Antallet af gates er udvidet med 5 styk, så der fremover er 11. Desuden udvides taxfree-butikken fra 70 til 500 kvadratmeter.

Som noget helt nyt og unikt får Aalborg Lufthavn i den nye terminal en stor balkon, hvorfra man kan se flyene lette og lande, også selvom man ikke skal ud at rejse. Det er der ingen andre lufthavne i Danmark, der har.

Indvielsen af den nye terminal finder sted fra klokken 12 til 15 den 29. maj, og snoren skal klippes af Transportminister, Henrik Dam Kristensen. Dagen vil blive fejret med taler fra blandt andre administrerende direktør for Aalborg Lufthavn, Søren Svendsen, Henrik Dam Kristensen og borgmester for Aalborg Kommune, Henning G. Jensen. Desuden skal der være en mini-koncert med poprock-musikeren Mads Langer.