KLM stopper med salg af taxfree om bord

Fra begyndelsen af 2020 kan passagererne ikke længere købe toldfrie varer på KLMs flyvninger. Internethandel og lufthavnsbutikker har presset salget om bord.

Mange flypassagerer har formentlig lagt mærke til de velkendte rullevogne med masser af taxfree-varer, der ruller fra ende til anden i flyets midtergang. Vognene med toldfrie varer har i mange år været et fast punkt på kabinebesætningens dagsordenen hos de fleste flyselskaber.

Nu melder KLM imidlertid, at det stopper med salget af toldfrie varer om bord. Det hollandske flyselskab skriver i en pressemeddelelse, at salget om bord på europæiske flyvninger afsluttes i juli i år, mens salget på interkontinentale ruter slutter fra januar 2020.

KLM har været presset af internethandel, hvor kunderne ofte har et større udvalg af varer. Salget om bord på flyene stemmer således ikke længere overens med kundernes behov, lyder det fra flyselskabet. I stedet er KLM i gang med at undersøge alternative muligheder for detailhandel på rejsen.

“Da den nuværende salgsproces ikke længere opfylder nutidens kundebehov, har vi efter omfattende overvejelser besluttet at lukke salget om bord. Som følge heraf kan passagerer på vores europæiske flyvninger ikke længere købe toldfrie varer om bord fra juli 2019 og fra januar 2020 på vores interkontinentale flyvninger,” siger Miriam Kartman, direktør for inflight-service hos KLM.

Pilotprojekter på vej
I flere årtier har KLM imødekommet kundernes behov ved at sælge toldfrie varer om bord såvel som online efter internettets frembrud. Men kunderne har efterhånden vænnet sig til et større udvalg og lavere priser på internettet, lyder det fra det hollandske flyselskab. Herudover er konkurrencen med et stigende antal lufthavnsbutikker også en del af forklaringen på afslutningen af salget om bord.

“Vi vil snart lancere flere pilotprojekter med henblik på alternativ detailhandel. Kunde-bekvemmelighed og en bred vifte af produkter er centrale for dette,” siger Miriam Kartman.

Flyselskaber verden over har løbende fokus på, hvordan de kan reducere brændstofomkostninger. Lettere materialer i selve kabinen – herunder sæder – har været brugt til at reducere flyets vægt. Fjernelse af toldfrie varer om bord er ganske givet et lignende eksempel på at reducere brændstofomkostningerne. Især når salget ikke er som ønsket.

Flere flyselskaber har droppet taxfree-salg
KLM er ikke det første flyselskab, der har droppet taxfree-salget om bord. I 2015 droppede American Airlines salget, og efterfølgende har de amerikanske selskaber Delta Air Lines og United Airlines – og australske Qantas – fjernet salget om bord. Det skriver Duty Free News International (DFNI), der specialiserer sig i detailhandel inden for rejser.

På rejsekonferencen TFWA World Exhibition i Cannes i Frankrig sidste år fremlagde NPD Travel Retail, der arbejder med rejsestatistik, en række tal om forbrugeradfærd i forhold til køb af toldfrie varer på fly. Virksomhedens tal viste, at 33 procent ud af i alt 3.068 adspurgte flypassagerer kiggede i inflight-kataloget om bord på flyet, mens kun 12 procent af passagererne købte varer om bord.

 

Relaterede artikler:

Her er Danmarks billigste taxfree-lufthavn

Midtjysk charterlufthavn uden bistro og taxfree

Restaurantdrift løftede omsætningen i Aalborg Lufthavn

Den hollandske stat øger ejerandel i Air France-KLM

KLM: Crown Lounge skal være verdens mest attraktive