Aviator i Københavns Lufthavn. (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Konkurrenceregler kan spænde ben for SGH-opkøb

Det kommer til at kræve konkurrencemyndighedernes godkendelse, hvis Aviator køber SAS Ground Handling og sætter sig på 85 procent af passagerhandlingen i CPH.

Hvis det står til handlingselskabet Aviator, så indgår selskabet indenfor de næste tre måneder en aftale med SAS om et køb af SAS Ground Handling. Parterne har allerede underskrevet en hensigtserklæring om, at Aviator skal overtage SGH’s aktiviteter i Københavns Lufthavn, Oslo Gardermoen, Stockholm Arlanda, Gøteborg Landvetter og Malmø Sturup.

Hvis Aviator når til enighed med SAS om en fornuftig pris for den handlingforretning, som SAS gennem flere år har forsøgt at skille sig af med, så kan der stadig være et stykke vej hen mod, at opkøbet er en realitet og firmaerne kan fusioneres til ét selskab.

Aviator kommer nemlig ikke udenom at skulle have konkurrencemyndighedernes godkendelse af opkøbet. Og det kan blive svært. For de to selskaber har i både CPH, Oslo og Stockholm tilsammen en særdeles dominerende position.

I CPH er nytilkomne Menzies eneste andet handlingselskab udover SGH, Aviator og Aviators datterselskab Copenhagen Flight Services, der tilsammen sidder på 85 procent af handlingen af passagerer. Kun Norwegian og Delta Air Lines er kunder hos Menzies, der kom til CPH 1. april i år.

Opstiller krav
De danske fusionsregler dikterer, at hvis mindst to af virksomhederne involveret i en fusion eller et opkøb hver især har en årlig omsætning i Danmark på mindst 100 millioner, og den fusionerede virksomhed har en samlet årlig omsætning på 900 mio. kr., så er fusionen omfattet af fusionskontrol.

SAS Ground Handling Denmark A/S har en årlig omsætning på omkring 1,3 mia. kroner og Aviator Airport Services Denmark havde i 2014 en omsætning på 412 mio. kroner.

Fusionskontrol indebærer blandt andet, at fusionen ikke må gennemføres før den er godkendt af konkurrencemyndighederne.

Hvis ikke konkurrencemyndighederne kan godkende fusionen, kan virksomheden komme med forslag, der kan gøre fusionen mere spiselig. Det kan eksempelvis være at visse aktiviteter frasælges.

Foto: Morten Lund Madsen