Kritik af fransk flyvelederstrejke

De europæiske regionale flyselskaber retter kritik mod de franske flyvelederes todages strejke. Ryanair har aflyst flere end 500 flyvninger og SAS aflyser afgange til Paris og Nice i løbet af torsdagen.

Onsdagen bød på utallige flyaflysninger og store forsinkelser i den europæiske flytrafik som følge af, at franske flyveledere organiseret hos SNCTA har valgt at gå i strejke den 8. og 9. april. Endnu en strejkedag er samtidig varslet til den 2. maj.

Strejkerne er flyveledernes protest mod EU-Kommissionens forslag til Single European Sky (SES), der skal reformere hele det europæiske flyveledersystem, således at kapacitet og sikkerhed øges samtidig med, at omkostningerne for flyselskaberne kan reduceres.

“Strejkerne vil ikke forsinke de meget tiltrængte reformer med at får etableret Single European Sky, men de vil i stedet skabe problemer for passagererne og endnu engang for flyselskaberne, der vil blive tvunget til at absorbere omkostningerne forbundet med EU261-forordningen, når de yder hjælp til passagererne på trods af omstændigheder, som de ikke har haft indflydelse på,“ siger Simon McNamara, der er direktør for European Regional Airlines Association (ERA).

Hver dag håndterer de europæiske flyveledere i gennemsnit omkring 26.000 fly i luften, og i disse dage er tallet noget højere end gennemsnittet.

“Denne aktion i en af årets absolut mest travle uger i luftfarten er fuldstændig ubegrundet og urimelig. Europas flyselskaber samt passagerer fortsætter med at være gidsler hos flyvelederenes fagforeninger, der er tilbageholdende med at anerkende de muligheder, der ligger i at modernisere det europæiske flyveledelses-system,“ siger ERA-direktøren.

ERA repræsenterer alene i Norden en halv snes medlemmer. Det er henholdsvis Air Iceland, Amapola Flyg, Atlantic Airways, Blue 1, Braathens Regional, Cimber, Danish Air Transport, Malmö Aviation samt Widerøe. Disse flyselskaber har dog næppe mærket så meget til strejken, som deres sydeuropæiske kolleger.

Mange flyselskaber ramt
Et selskab, der er blevet hårdt ramt af flyvelederstrejken er det irske lavprisflyselskab Ryanair. Hele 265 flyafgange måtte aflyses onsdag, og torsdag er der tale om 250 flyvninger, der ikke kan gennemføres. Herunder to returflyvninger fra Billund til henholdsvis Alicante og Girona-Barcelona.

Hovedparten af de aflyste Ryanair-flyvninger har således ikke Frankrig som destination, men i stedet Portugal og Spanien.Det er nemlig nødvendigt at overflyve det franske luftrum for at komme til og fra den Iberiske Halvø, hvor de to lande er placeret.

SAS slap i løbet af onsdagen nådigt med otte flyaflysninger, og tilsyneladende blev blot en enkelt returflyvning fra Paris til henholdsvis København og Billund ramt hos Air France, hvilket også vil være tilfældet torsdag.Torsdag må SAS dog annullere 10 flyvninger, hvilket svarer til fire rundture til Paris samt en rundtur fra Stockholm til Nice.

Netop Air France har opfordret selskabets kunder til at udskyde allerede planlagte rejser fra de to strejkedage til perioden mellem den 10. og 15. april i stedet. Dette kan ske uden omkostninger for de rejsende.

Den 9. april forventer Air France stadig, at Paris-lufthavnene Charles de Gaulle og Orly vil være ramt af strejkerne tillige med Bordeaux, Lyon, Marseille, Toulouse, Nice og Nantes.

Hele langdistanceprogrammet vil blive gennemført og og omrkring 50 procent af de europæiske flyvninger til og fra Paris-CDG. Til og fra de øvrige franske lufthavne venter Air France at gennemføre 40 procent af flyvningerne, mens tre ud af fire afgange aflyses til og fra Paris-Orly.