Kun en dansker tilbage i SAS-direktion

Flemming Jensen bliver eneste dansker i SAS’ koncernledelse når HR-chef Henriette Fenger Ellekrog forlader flyselskabet. Om hendes afløser skal være dansker er ikke afgjort endnu.

Om to måneder vil antallet af danskere i SAS’ koncernledelse blive halveret fra to til en. Det sker når selskabets nuværende HR-direktør, Henriette Fenger Ellekrog, forlader det skandinaviske flyselskabs otte mand store koncernledelse. Tilbage til at kippe med Dannebrog i direktionslokalet vil kun være koncerndriftsdirektør Flemming Jensen.

Da nordmanden Robin Kamark i 2012 forlod posten som kommerciel direktør var der pludselig ikke længere en eneste nordmand tilbage i flyselskabets ledelse. Derfor var det også et krav, at afløseren var en nordmand. Og det var netop hvad afløseren, Eivind Roald, var.

SAS har igangsat processen med at finde Henriette Fenger Ellekrogs afløser. Men selskabet har ikke taget stilling til om afløseren partout skal have danske rødder.

Tunge poster
Foruden danskerne Henriette Fenger Ellekrog og Flemming Jensen samt nordmanden Eivind Roald, så tæller koncernledelsen også fem svenske mænd med koncernchef Rickard Gustafson i spidsen. På papiret er fordelingen altså på nuværende tidspunkt 5-2-1. Det er dog væsentligt at holde sig for øje, at Henriette Fenger Ellekrog, Flemming Jensen og Eivind Roald beklæder forholdsvis tunge poster som henholdsvis vicekoncernchef og HR-direktør, koncerndriftsdirektør og marketingdirektør.

Med Henriette Fenger Ellekrogs exit består SAS’ koncernledelse nu udelukkende af mænd. Det kan derfor ikke udelukkes, at man vil forsøge at finde en kvindelig afløser.

Henriette Fenger Ellekrog har været i SAS i syv år og kom fra TDC. Til oktober flytter hun fra Stockholm tilbage til København for at beklæde et job som HR-direktør i Danske Bank. Et selskab, der også har sine udfordringer, men ikke befinder sig i den næsten konstante krisetilstand, som har præget SAS i de sidste omkring 10-15 år. Og mens SAS igen og igen kommer ud med blodrøde regnskabstal, så er det helt anderledes i bankverdenen. Her laves igen og igen milliardoverskud.

Koncerndriftsdirektør Flemming Jensen (øverst) bliver alene om at kippe med Dannebrog til direktionsmøderne i SAS, når HR-direktør og vicekoncernchef Henriette Fenger Ellekrog (nederst) forlader selskabet til oktober.