Kun hver ottende norske stewardesse får hvile nok

De norske piloter og stewardesser får ikke hvile nok, sover dårligt og går syge på arbejde, viser stor arbejdsmiljøundersøgelse.

Langt hovedparten af stewardesserne og stewarderne i Norges største flyselskaber føler ikke, at de får tiltrækkelig hvile og afslapning før og efter deres arbejde. Kun 12 procent af det norske kabinepersonale føler, at de får den hvile og afslapning, som de har behov for.

I cockpittet på de store norske flyselskabers fly er situationen ikke meget bedre. Her føler kun 19 procent af piloterne, at de får tilstrækkelig hvile og afslapning. Det fremgår af en omfattende undersøgelse af arbejdsmiljøet blandt norske stewardesser og piloter, som Luftfartstilsynet i Norge gennemførte i 2015 og netop har offentliggjort.

Kan ikke sove ordentligt
Mere end 2.500 norske piloter og stewardesser fra 26 både store og små norske flyselskaber og helikopterselskaber har deltaget i undersøgelsen. Omkring 1.100 af deltagerne arbejder i de største norske flyselskaber såsom SAS, Norwegian og Widerøe.

Vanskeligheder med at sove er også noget af det, der virkelig plager de norske piloter og stewardesser. Således føler 20 procent af piloterne og 24 procent af kabinepersonalet sig temmelig generet af søvnvanskeligheder. Syv procent af piloterne og 15 procent af kabinepersonalet føler sig ekstremt generet af problemerne med ikke at kunne sove ordentligt.

Undersøgelsen viser også, at 72 procent af piloterne og 85 procent af kabinepersonalet i de største selskaber føler sig fysisk udmattede efter en arbejdsdag.

Burde være blevet hjemme
Meget af det norske flypersonale går også på arbejde, selvom de ikke burde. Således svarer 39 procent af piloterne, at de mindst to gange i løbet af de sidste 12 måneder er gået på arbejde, selvom de var så syge, at de burde være blevet hjemme. For kabinepersonalet vedkommende er det 59 procent, som er gået syg på arbejde mindst to gange i løbet af et år.

34 procent af kabinepersonalet og 21 procent af piloterne planlægger ifølge undersøgelsen at søge nyt job i de næste to år.

 

 

Relaterede artikler:

Norwegian-leverandør meldt til arbejdstilsynet

Turbulens hyppigste årsag til arbejdsskader

Søndag er den farligste dag

Hver anden Norwegian-pilot er utilfreds