London-lufthavns nye togforbindelse vedtaget

Det lokale bystyre har besluttet at bruge næsten to mia. kroner på en jernbaneforbindelse fra London Luton-lufthavnen, hvilket vil halvere transporttiden ind til centrum af London.

Når rejsende fra Københavns Lufthavn og mange andre europæiske lufthavne i dag ankommer til Luton-lufthavnen nord for London, skal de gå en længere tur fra terminalen til et stoppested for en shuttlebus, hvis de ønsker at komme væk fra lufthavnen med kollektiv trafik. Shuttlebussen kører på omkring et kvarter til en togstation, hvorfra man kan tage toget videre ind til London.

En anden mulighed er at tage en af de flere busser, som kører direkte ind til Londons store togstationer. Uanset hvad man vælger, så tager turen typisk mere end en time.

Om bare tre år kan det blive noget lettere at komme mellem Luton-lufthavnen og London, ligesom transporttiden vil blive mere end halveret. Det lokale bystyre har nemlig godkendt anlæggelsen af en omkring to kilometer lang jernbanestrækning fra hovedstrækningen til Luton-lufthavnen samt en ny station på dørtrinnet til lufthavnens terminal. Prislappen for den nye jernbaneforbindelse er omkring 1,8 mia. kroner.

Hurtigst voksende
London Luton Airport har oplevet en hastig vækst i de seneste år, og er den hurtigst voksende større lufthavn i London-området med i alt 129 destinationer og selskaber som easyJet, Ryanair og Wizz Air som de største brugere. Sidste år steg antallet af passagerer med 18,5 procent til 14,6 mio. passagerer.

Den 18. juni stationerede Wizz Air et helt nyt Airbus A320-fly i London Luton-lufthavnen, som Wizz Air har fløjet til i 12 år fra sine nuværende 27 baser i Øst- og Centraleuropa. Udover at basen i London Luton bliver nummer 28 i rækken for det ungarske lavprisflyselskab, er det også den første base, som selskabet etablerer i Vesteuropa.

I forvejen er Wizz Air den næststørste operatør i Luton efter easyJet med samlet 42 ruter og flere end fem mio. passagerer. I 2017 forventer Wizz Air at have 6,3 mio. flysæder til salg på ruterne ind og ud af Luton Airport, hvilket er en stigning i kapaciteten på 13 procent i forhold til året før.

For at imødekomme den øgede efterspørgsel er lufthavnen ved at udvide den årlige kapacitet fra 12 til 18 mio. passagerer og opgradere terminalen. Det er den største investering i lufthavnens historie. Lufthavnen er Storbritanniens femtestørste lufthavn efter London Heathrow, London Gatwick, Manchester og London Stansted.

 

 

Relaterede artikler:

Danskere skal forbedre sikkerhedskontrol i London-lufthavn

Wizz Air udfordrer Ryanair i London

Ryanair åbner London-rute nummer to fra CPH

Populær London-lufthavn får jernbane