Norwegian-fly foran terminalbygningen i Aalborg Lufthavn (Foto: Aalborg Lufthavn)

London-rute bremser Aalborgs udenrigsvækst

Væksten i udenrigstrafikken i Aalborg Lufthavn er gået i stå. Det skyldes udelukkende Norwegians tilpasning af sin rute til London Gatwick, påpeger lufthavnsdirektør.

I januar, februar og marts i år havde Aalborg Lufthavn fremgange på henholdsvis 38,2 procent, 38,0 procent og 17,3 procent i antallet af udenrigspassagerer. De væksttal er de senere måneder erstattet af skiftevis lille fremgang og lille tilbagegang. Et fald på 6,8 procent i april og derefter skiftevis op og ned med omkring 2,5 procent i maj, juni, juli og nu også august. Her faldt antallet af udenrigspassagerer med 2,3 procent.

Opbremsningen i væksten kan henføres til én bestemt rute, påpeger lufthavnens direktør, Søren Svendsen.

”Det skyldes alene Norwegians rute til London Gatwick, hvor færre afgange og færre udbudte sæder trækker antallet af passagerer ned,” forklarer Søren Svendsen.

Taget færgen
Som CHECK-IN.dk kunne fortælle i sidste uge, så mister Aalborg Lufthavn i den kommende vinter tre udenrigsruter. To Norwegian-ruter til Gran Canaria og Alicante samt SAS-ruten til Oslo. Lufthavnen har dog i forvejen megen chartertrafik til Gran Canaria. Derfor gør det i lufthavnsdirektørens optik ikke så meget, at Norwegian trækker sig fra ruten. Det vil formentlig give charterarrangørerne appetit på mere.

Med hensyn til Alicante-ruten, så har lufthavnen oplevet, at nordmænd har taget færgen til Nordjylland fra Sydnorge for at flyve til Alicante fra Aalborg Lufthavn.

”Det er nok et udtryk for at Norwegian har solgt billetterne for billigt, når det har kunnet betale sig for nordmænd at sejle til Danmark i stedet for at flyve fra Norge,” pointerer Søren Svendsen.

SAS’ to ugentlige flyvninger til Oslo er så få sæder, at det ikke får Søren Svendsen til at ligge søvnløs om natten. I stedet glæder han sig blandt andet over flere Turkish Airlines-flyvninger i den kommende vinter end sidste år og flere planlagte charterflyvninger.

Sydens sol
På charterfronten viste august en fremgang på hele 6,2 procent, idet 29.764 rejste fra Aalborg Lufthavn til sydens sol i 2014 mod 28.040 i august 2013. Indenrigstrafikken gik lidt tilbage i forhold til samme måned sidste år, idet 69.292 passagerer fløj til og fra Aalborg Lufthavn i august 2014 mod 71.062 i august 2013, hvilket svarer til en tilbagegang på 2,5 procent.