Norwegian-fly i Oslo Lufthavn. (Foto: Tom Guldbrandsen)

Luftbro mellem Skandinavien og Las Palmas

Det norske lavprisflyselskab Norwegian etablerer base på Gran Canaria i den kommende vinter. Det betyder, at der skal flyves til Las Palmas fra 20 lufthavne i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og de mere end 60.000 månedligt udbudte flysæder ventes at sætte chartermarkedet under pres.

Hidtil har Norwegian i vinterhalvåret fløjet fra10 nordiske lufthavne til Las Palmas Airport på Gran Canaria. Men i det kommende vintertrafikprogram fordbobles antallet af ruter som følge af, at Norwegian etablerer en flybase på den spanske ferieø.

Fra slutningen af oktober måned og begyndelsen af november åbner Norwegian således 10 nye ruter til Las Palmasfra lufthavne iNorge, Sverige, Danmark og Finland.

I Danmark er det Billund, der vil blive tilføjet, udover København og Aalborg, som Norwegian allerede betjene i den seneste vintersæson.

På det store norske marked får Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Sandefjord-Torp følge af Ålesund, Evenes, Haugesund, Rygge og Tromsø, mens svenskerne udover Stockholm og Gøteborg også vil kunne få adgang til lavprisbilletter til Las Palmas fra Karlstad, Malmø og Umeå.

På det relativt nye finske marked vil Norwegian udvide, således at Oulu udover Helsinki også får adgang til en direkte rute til Gran Canaria.

Samlet set vil Norwegian tilbyde 42 ugentlige flyvninger mellem 20 nordiske lufthavne og Gran Canaria. Det svarer til en udbudt kapacitet på op imod 65.000 flysæder per måned.

Hotelkvalitet er en nøglefaktor
Hos mange skandinaver er Gran Canaria et populært rejsemål i de kolde vintermåneder. Temperaturen er behagelig i vinterhalvåret, oggode strande, shoppingmuligheder, restuaranter og udeliv virker tiltrækkende på mange. Da øen samtidig har et stort antal hoteller i mange forskellige prisklasser, mener Norwegian, at det vil være let for individuelle rejsende selv at kunneskræddersy sin ferie.

Men her er charterarrangørerne direkte uenige. “Når vi sælger fly og hotel som en pakke, har vi et koncept, der såvel kvalitetsmæssigt som prismæssigt kan konkurrere med lavprisflyselskaberne,“ mener Torben Andersen, der er kommunikationschef hos Spies og koncernens charterflyselskab Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Torben Andersen peger på, at en af hovedopgaverne i rejsekoncernen Thomas Cook Northern Europa er at udbygge hotelkonceptet Sunwing Resort og Sunprime-voksenhotellerne, hvilket skal udgøre et slags bolværk mod lavprisflyselskaberne og tendensen til, at kunderne selv vælger at sammensætte rejserne.

Norwegian lokker også med gratis Wi-Fi i selskabets moderne Boeing 737-800 fly. Hertil siger Torben Andersen: “Vore gæster kan sagtens vente med at komme på nettet, til de når frem til destinationen. Samtidig har vi et inflight-produkt, der er langt bedre end Norwegians, idet flymaden er bedre og vort tax-free salg er til særdeles konkurrencedygtige priser.“

Udsigt til overkapacitet
Norwegians massive satsning på Gran Canaria kan dog alligevel vise sig at udgøre en trussel mod charterarrangørernes marked. Blandt andet med baggrund i, at Norwegian kan tilbyde flyafgange fra 20 nordiske lufthavne, mens charterarrangørerne ofte koncentrerer sig om færre lufthavne i de største byområder.

“For Norwegian er det vigtigt at kunne tilbyde direkte flyruter til spændende destinationer direkte fra regionerne. Las Palmas er en destination, som allerede er meget populær, og de nye vinterruter vil gøre det nemmerne for dem, som bor i regionerne at flyve direkte til sol og varme i vinter,“ hedder det i en pressemeddelelse fra Norwegian.

Det er Norwegians velkendte Boeing 737-800 fly, der skal bringe skandinaverne til Las Palmas i den kommende vinter. Med 186 sæder på hvert fly, vil der hver uge i vintersæsonen blive udbudt 16.624 flysæder til Gran Canaria, hvilket er betydeligt mere end i den foregående sæson.

Dermed skulle der være lagt op til en vintersæson, hvor en mulig overkapacitet kan skabe et pres på priserne. “Den kommende vintersæson udbyder vi endnu flere flysæder til Las Palmas end sidste vinter,“ konstaterer Torben Andersen fra Spies samtidigt.

Gran Canaria besøges hvert år af mere end 2,2 millioner turister fra hele Europa. Langt hovedparten foretrækker at indkvartere sig på den den sydlige og østlige del af øen, hvor der er flest badestrande, højere temperaturer og flere solskinstimer.