Transportminister Benny Engelbrecht præsenterer luftfartspakken. (Foto: TV 2 News)

Luftfartspakke til 259 millioner kroner

Regeringen har sammen med tre partier indgået en smal aftale om en luftfartspakke, der kommer til at hjælpe indenrigsluftfarten og understøtte lufthavnstakster i de danske lufthavne.

Det blev en smal aftale om hjælp til dansk luftfart, som regeringen sammen med Venstre, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti torsdag er blevet enige om. Allerede onsdag aften forlod Alternativet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti forhandlingerne, da der ikke var udsigt til at kunne få opfyldt nogle grønne modkrav i aftalen.

Samlet er der blevet afsat 259 millioner kroner til dansk luftfart, hvoraf en ramme på 135 millioner skal støtte indenrigsruterne gennem opkøb af tomme sæder, så det vil være muligt at operere ruterne uden tab i en opstartsfase frem til årsskiftet. Støtten gives til at dække forskel mellem billetindtægter og omkostninger beregnet ud fra forskellen mellem en belægning på 20 til 70 procent.

Herudover afsættes der 90 millioner kroner til, at lufthavnene kan sætte lufthavnstaksterne 25 procent ned  i op til fem måneder og dermed understøtte, at flyselskaberne kan vende tilbage til de danske lufthavne hurtigere end forventet. Endelig kommer der en pulje på ni millioner kroner til Vestdenmark Connected til at hjælpe med opstart af internationale ruter fra de regionale jyske lufthavne.

Et grønt hjørne
Det blev dog også plads til et lille grønt aftryk i aftalen, da der er øremærket 25 millioner kroner til klimabidrag.

“Det har været meget vigtigt for regeringen og partierne, at der har været et ambitiøst grønt hjørne i aftalen. Det går i meget høj grad i retning af at udvikle grønne brændstoffer. Men det er for tidligt at tale om, hvilke ekstra byrder man skal lægge på en industri, der er helt i knæ,” siger transportminister Benny Engelbrecht om kravene fra nogle af regeringens støttepartier.

“Jeg kan konstatere, at det er et væsentligt bidrag, at 10 procent af pakken er øremærket til det grønne. Det kan vælge at være med til eller stå uden for,” lød det fra transportministeren umiddelbart efter, at aftalen var indgået.

“Vi kommer til at se mere”
Transportordfører hos Venstre er den tidligere transportminister Hans Christian Schmidt, og han giver udtryk for, at det er en god aftale, der er landet i samarbejde med regeringen og de to øvrige partier.

“Helt overordnet er vi godt tilfredse med det. Vi synes, at det er en rigtig god start, men vi kommer nok til at se mere. For branchen er utroligt hårdt ramt. Samtidig er jeg glad for, at det lykkedes at finde ni millioner kroner til udenrigsruterne for de små selskaber, og jeg er også tilfreds med, at vi tager Københavns Lufthavn op særskilt,” sagde Hans Christian Schmidt ved doorstep-pressemødet.

Aftaleparterne mødes igen i september og november for at vurdere den indledende virkning af ordningen. Herudover er det aftalt, at Københavns Lufthavn i andet halvår af 2020 vil blive specifikt drøftet i forhold til statens ejerrolle.

 

Relaterede artikler:

Politisk aftale om luftfartspakke trækker ud

Luftfartspakke på vej fra regeringen

Flyselskaber forbereder sig på det værst tænkelige