En Airbus A320neo fra det tyske flyselskab Lufthansa. Foto: Lufthansa

Lufthansa afviser Qatar-frieri

Qatar Airways viser interesse i at købe en andel i Lufthansa, men det tyske flyselskab afviser på det kraftigste, at det skulle være en mulighed.

International Airlines Group (IAG), Cathay Pacific og China Southern Airlines er flyselskaber, som Qatar Airways ejer en minoritetsandel i. Og nu viser det mellemøstlige flyselskab Qatar Airways interesse i endnu et stort flyselskab.

Qatar Airways har således åbnet op for at investere i Lufthansa for at udnytte de gode forretningsmuligheder i Europa. Det afslørede koncernchef i Qatar Airways, Akbar Al Baker, i søndags over for det tyske nyhedsbureau dpa i Qatar, hvor den tyske premierminister i den regionale tyske delstat Niedersachsen var på besøg. Men Lufthansa har straks afvist frieriet fra Qatar.

”Vi fik ikke Lufthansa privatiseret i Tyskland for at få selskabet nationaliseret i Qatar,” siger en talsmand for Lufthansa ifølge Arab News.

Qatar Airways er også løbende på udkig efter nye partnerskaber med andre flyselskaber, hvilket også ligger til grund for interessen i Lufthansa. Akbar Al Baker ytrede over for dpa, at flyselskabet via et samarbejde med Lufthansa ville øge antallet af flyforbindelser og turister til Tyskland.

Har kritiseret Golf-selskaber
Lufthansa er ejet af både institutionelle og private investorer fra Tyskland og andre europæiske lande. Det tidligere statsejede tyske flyselskab er nødt til at begrænse aktionærer fra lande, der ikke er medlem af EU. Selskabet må maksimalt ejes 49 procent af ikke-EU-lande for at bevare sine luftfartlicenser.

Det ligger umiddelbart heller ikke først for, at Lufthansa ville bifalde et engagement fra et mellemøstligt flyselskab. Koncernchef i Lufthansa, Carsten Spohr, har flere gange kritiseret Golf-selskaber som Qatar Airways, Emirates og Etihad Airways for at have taget imod det, han beskriver som urimelig statsstøtte.

Et partnerskab mellem Lufthansa og Qatar Airways ville også have den udfordring, at de to flyselskaber er medlem af henholdsvis Star Alliance og oneworld. Dette ville imidlertid ikke være et problem, lød det ligeledes fra Akbar Al Baker over for dpa.

”Vi har sagt flere gange, at vi vil forlade oneworld,” lød det.

Qatar Airways ejer 10 procent af det chilenske flyselskab LATAM Airlines, men disse aktier overvejer det mellemøstlige flyselskab at sælge. Til gengæld underskrev Qatar Airways i november en codeshare-aftale med indiske IndiGo, der er et af landets største flyselskaber.

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways i samarbejde med Indiens største flyselskab

Qatar Airways får fri adgang til Europa

Qatar Airways køber op i Europas tredjestørste luftfartskoncern