Fremover vil det tyske flyselskab bruge kønsneutrale ord, så alle føler sig velkommen om bord.
Det er snart slut med at høre udtryk, der henvender sig til passagererne som mænd eller kvinder, hvis man flyver med Lufthansa. Europas største flyselskab vil i stedet fremover bruge kønsneutrale alternativer.
En talsmand for det tyske selskab siger til AFP, at ændringen er beregnet til at få alle passagerer om bord til at føle sig velkomne. Det gælder også dem, der ikke identificerer sig som mænd eller kvinder. Derfor droppes “Meine Damen und Herren”.
“Besætningerne bliver instrueret i at vælge en hilsen, der inkluderer alle passagerer,” siger talsmanden til AFP, og tilføjer at “kære gæster” eller bare “god morgen” eller “god aften” vil kunne bruges i stedet.”
I alle koncernens selskaber
Den nye politik, som gradvis vil blive indfaset, gælder både for det tyske moderselskab Lufthansa såvel som koncernens andre flyselskaber: SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines og Eurowings.
Selskabet siger, at den reagerer på en diskussion, der er i samfundet, om ikke-binær kønsidentifikation, og ændringen er et ønske om “at værdsætte alle gæster om bord”.
Ifølge luftfartsmediet onemileatatime.com er Lufthansa ikke det første flyselskab, der ændrer på sproget.
I oktober 2019 begyndte Air Canada at henvende sig til ”alle” i stedet for ”mine damer og herrer”. Året efter var det Japan Airlines, der droppede “ladies & gentlemen” og i stedet sagde god morgen, god middag eller god aften.
Lufthansa og Tyskland har dermed tilsluttet sig en international debat om at bruge mere inkluderende sprog for at tage højde for forskellige kønsidentiteter og et mere multikulturelt samfund.
Slut med schwarzfahren
Eksempelvis vil man i flere større tyske byer som Berlin, München og Hamborg stoppe med at bruge udtrykket “schwarzfahren”, der beskriver en rejse uden billet i tog eller i bus.
Tidligere har der været skilte, hvor der har stået, at man fik bøde for “schwarzfahren”.
Ordet bliver fjernet som reaktion på klager over, at det kunne forstås racistisk. Fremover kommer der til at stå, at kørsel uden gyldig billet bliver straffet med bøde.
Også selvom ordet oprindeligt ikke har noget med farven sort at gøre. Det går tilbage til aktiviteter, der blev udført om natten.
En tysk sprogforsker mener at kunne påvise, at udtrykket stammer fra det jiddiske ord “shvarts” (fattigdom) og henviste derfor til folk, der var for fattige til at købe en billet.
Relaterede artikler:
PLAY klar med kønsneutrale uniformer