Lufthansa Airbus A350-900 i München Lufthavn. (Foto: Alex Tino Friedel ATF Pictures/Lufthansa PR)

Forhandlinger mellem Lufthansa og fagforening brudt sammen

Lufthansa har afbrudt forhandlingerne med fagforeningen Verdi, der ikke vil acceptere et krav til lønnedskæringer på op til 23 procent for 35.000 ansatte på jorden.

Torsdag meddelte Lufthansa-koncernen, at det har forladt forhandlingerne med Verdi om at reducere personaleomkostningerne. Luftfhansa vil kun genoptage de afbrudte forhandlinger, hvis den tyske fagforening kan acceptere betydelige lønreduktioner.

”Vi har indtil videre besluttet ikke at fortsætte forhandlingerne med Verdi. Vi ser ikke nogen fremgang i øjeblikket,” siger en talskvinde fra Lufthansa ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Verdi forhandler på vegne af et jordpersonale på 35.000 ansatte, og fagforeningen finder det urimeligt, at Lufthansa kræver nedskæringer i medarbejdernes løn på op til 23 procent før skat som følge af coronakrisen.

”Afslaget (med at fortsætte forhandlingerne, red.) er et slag i ansigtet for medarbejderne. Lufthansa modtager statsstøtte på over ni milliarder euro,” siger Christine Behle, næstforkvinde i Verdi, i en erklæring.

”På denne baggrund er det absolut uacceptabelt, at luftfartsgruppen kræver alvorlige lønnedskæringer fra medarbejdernes side uden til gengæld at give garantier for beskyttelse af job eller for foranstaltninger til at reducere job på en socialt acceptabel måde.”

Fyringer er uundgåeligt
Verdi oplyser, at den har accepteret op til 600 millioner euro (4,5 milliarder kroner, red.) i personalenedskæringer, men dette har således ikke var tilstrækkeligt for Lufthansa-koncernen.

Lufthansa meddelte i sidste uge over for sine medarbejdere, at afskedigelser bliver uundgåelige som følge af den lave efterspørgsel på flyrejser og langsommelige forhandlinger med fagforeningen. Flyselskabet tabte 1,7 milliarder euro (12,7 milliarder kroner, red.) i andet kvartal.

”… vi vender tilbage til forhandlingsbordet, når Verdi præsenterer et forslag med betydelige besparelser i personaleomkostningerne,” siger Lufthansa-talskvinden.

Som Verdi-næstforkvinden fremhæver, modtog Lufthansa-koncernen i juni en økonomisk ”stabiliseringspakke” fra den tyske stat på 67 milliarder kroner til at sikre fremtiden. Den store luftfartskoncern har tidligere meldt ud, at den har et overskud på 22.000 fuldtidsstillinger som følge af coronapandemien.

Den tyske luftfartskoncern forventer, at kapaciteten stiger til omkring 50 procent ved udgangen af indeværende år, mens kapaciteten forventeligt vil stige til to tredjedele i 2021.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa indgår fredsaftale med fagforening

Lufthansa tabte 150 millioner kroner om dagen

Lufthansa halverer antallet af planlagte flyleveringer

Lufthansa vil nedlægge op til 22.000 fuldtidsstillinger