Terminal 2 i Helsinki Lufthavn. (Foto: Finavia / PR)

Lufthavn skal fungere som visitkort for Finland

I næste uge åbner Helsinki Lufthavns nye udvidelse af Terminal 2. Udvidelsen har været længe undervejs, men byggeriet forventes først at være endeligt afsluttet om to år.

Onsdag i næste uge bliver en stor dag i Helsinki Lufthavn. Otte år er gået, siden planerne for lufthavnens udvidelse af Terminal 2 blev præsenteret i 2013, men 1. december åbner den udvidede Terminal 2 langt om længe. 

Udover at Terminal 2 åbner for et nyt indgangsparti samt nye ankomst- og afgangshaller, så indvier Helsinki Lufthavn også et nyt trafikcenter, der bliver et knudepunkt for bil-, bus-, taxa- og togtrafik ind og ud af lufthavnen. 

Ifølge Henri Hansson, som er vicedirektør for teknologi og bæredygtighed hos Finlands statslige lufthavnsoperatør Finavia, så skal Terminal 2 i fremtiden fungere som et visitkort for Finland, da terminalen er det første, som mange rejsende møder, når de ankommer til landet.

Dæmper lyset automatisk
Finavia fortæller i en pressemeddelelse, at lufthavnsoperatøren har sigtet efter, at byggeriet af terminaludvidelsen i Helsinki Lufthavn skulle være så bæredygtigt som muligt. Terminalen er derfor endt med at være 30 procent mere energieffektiv, end der kræves.

Energibesparelserne er blandt andet opnået gennem termisk isolering af terminalen samt et fokus på genanvendelse af varme. Derudover er der installeret et system i Terminal 2, som dæmper eller helt slukker lyset afhængigt af hvor meget dagslys, der slipper ind gennem vinduerne. 

Helsinki Lufthavn har ligeledes opført et nyt parkeringshus samt en busstation og nye taxaholdepladser, der også åbner 1 december. I parkeringshuset har jagten på energibesparelser ført til, at elbil-ejere fremover kan oplade deres køretøjer ved hjælp af solenergi.

Fortsætter to år endnu
Ifølge Finavia så har selskabet forsøgt at gøre byggeriet i Helsinki Lufthavn så lokalt som muligt. Det ses eksempelvis på det store trætag, der dækker Terminal 2. Taget er fremstillet af grantræer fra Finland, ligesom det er et finsk firma, der har stået for produktionen. 

Finavia anslår, at udvidelsen af Helsinki Lufthavn vil have bidraget med 16.600 årsværk til den finske økonomi, når projektet afsluttes i 2023. Selvom terminalen åbner i næste uge, så fortsætter byggearbejdet nemlig et par år endnu.

I sommeren 2022 forventes et nyt securityområde samt check-in at stå klar i Terminal 2. Derudover åbnes der også et nyt område til terminalens restauranter. Byggeriet forventes at blive endeligt afsluttet i 2023, når gaten for Schengen-passagerer og bagageudleveringen åbner.

 

Relaterede artikler:

100 dage til åbningen af ”fremtidens lufthavn”

Vil flyve via Stockholm og Riga i stedet for Helsinki

Finnair genstarter to ruter med bus som alternativ