Tampere Airport. (Arkivfoto: Finavia | PR)

Vil flyve via Stockholm og Riga i stedet for Helsinki

Der er ikke længere flyforbindelse mellem Tampere og hovedstaden Helsinki. Fremover kan rejsende fra Finlands tredjestørste by flyve via Riga, Stockholm eller London, når de vil ud i verden.

Finnair risikerer at gå glip af en del rejsende fra byen Tampere, der tidligere fløj ud i verden fra lufthavnen i Helsinki.

For denne vinter er der ingen flyforbindelse mellem Tampere og Helsinki. De rejsende er i stedet henvist til at tage en bus til lufthavnen i Helsinki, hvis de vil benytte sig af Finnairs rutenetværk.

Finnair har besluttet at droppe flyforbindelsen, da afstanden mellem de to byer efter selskabets mening er for kort.

Tampere, eller Tammerfors, som byen hedder på svensk, er med sine 225.000 indbyggere den tredjestørste by i Finland og den største indlandsby i Norden.

Ikke for at besøge Helsinki
Udover Tampere er også Finlands femtestørste by, Turku (Åbo på svensk), uden flyforbindelse til hovedstaden. Også her er der sat busser ind som erstatning.

Men rejsende fra Tampere har typisk ikke benyttet flyforbindelsen mellem de to byer, når de besøgte hovedstaden, forklarede chefen for lufthavnen i Tampere, Mari Nurminen, da hun hørte om de manglende udsigter for forbindelsen.

”Der er praktisk taget ingen, der flyver fra Tampere til Helsinki for at blive i hovedstadsområdet. Langt de fleste skal med forbindelsesfly videre ud i verden,” sagde hun dengang til i aamulehti.fi og forklarede, at områdets mange eksportvirksomheder har behov for gode forbindelser til resten af verden.

Riga-ruten er genåbnet
Men fremover behøver rejsende fra Tampere ikke at starte rejsen med at købe en busbillet. De kan i stedet stige på et fly fra airBaltic og flyve til Riga, hovedstaden i Letland, der ligger en time og ti minutters flyvning syd for Tampere. Fra Riga er der adgang til airBaltics omfattende rutenet.

Air Baltic genåbnede i denne uge ruten mellem Tampere-Pirkkala lufthavn og Riga lufthavn, hvor der vil være to ugentlige afgange. Air Baltic har fløjet mellem de to byer siden 2008, men selskabet har holdt en pause på grund af corona i halvandet år. Ruten bliver betjent med et af flyselskabets Airbus A220-300-fly med plads til 145 passagerer.

»Det er dejligt, at den vigtige forbindelse mellem Tammerfors og Riga er ved at blive genoprettet. Det er også vigtigt for tilslutningsflyvninger, siger Petri Vuori, der er direktør for salg- og ruteudvikling i lufthavnoperatøren Finavia.

Stockholm klar efter nytår
Det varer dog ikke længe, før indbyggerne i Tampere får et par ekstra muligheder for at komme væk fra byen ad luftvejen, og dermed opstår en situation med “hub-bypassing” i forhold til lufthavnen i Helsinki.

Ryanair vender fra 2. november tilbage til Tampere med to ugentlige afgange til London Stansted, mens SAS har oplyst, at selskabet fra 2. januar 2022 begynder at flyve mellem Tampere og Stockholm.

Der bliver to daglige afgange i hver retning alle ugens dage undtagen lørdag. Det bliver estiske Xfly, der betjener ruten for SAS med et ATR 72-600-fly med plads til 70 passagerer. Flyvetiden mellem de to byer er en time og fem minutter.

 

Relaterede artikler:

Finnair vil erstatte korte indenrigsflyruter med bus

Tysk flertal støtter forbud mod korte flyvninger

Finnair udsætter genstart af syv ruter