En tom terminal i Hamborg Lufthavn under coronapandemien. (Foto: Oliver Sorg/Hamborg Lufthavn)

Lufthavnene vil miste fem milliarder passagerer

Sidste år gik verdens lufthavne glip af næsten seks milliarder passagerer. I år bliver antallet næsten lige så stort, viser tal fra Airports Council International. Det kommer til at koste lufthavnene milliarder i tabte indtægter.

Fem milliarder passagerer forventer verdens lufthavne vil være forsvundet, når året er gået, hvis man sammenligner med de forventninger, der før coronapandemien var til, hvor mange passagerer der ville være i 2021.

Det er lufthavnenes internationale organisation, Airports Council International (ACI), der har set på, hvordan det gik sidste år, og prøver at forudsige hvordan resten af året kommer til at gå for lufthavnene.

I 2019 gik der 9,15 milliarder afrejsende og ankommende passagerer gennem verdens lufthavne. I 2020 var forventningen, at det tal skulle vokse til 9,5 milliarder, mens det i 2021 skulle ende på 9,8 milliarder.

Skuffede forventninger
Sådan gik det som bekendt ikke. I 2020 endte man på 3,6 milliarder passagerer, og i år forventes tallet at lande på 4,8 milliarder. Det svarer til, at verdens lufthavne i 2020 mostede 5,9 milliarder passagerer, og går glip af 5,0 milliarder i år.

I alt 2,4 milliarder passagerer gik gennem de europæiske lufthavne i 2019. Det tal skulle være vokset til 2,5 mia. i 2020 og 2,55 i 2021. Det endte i stedet med 736 millioner passagerer i 2020, og lander ifølge ACI på 868 millioner i 2021.

Stor økonomisk øretæve
Økonomisk er det en katastrofe for lufthavnene. Tilsammen står de til at miste 108 milliarder dollar i indtægter, når året er gået, når man sammenligner med forventningerne til 2021 fra før coronaen.

Lufthavnene skulle i år have haft indtægter på 198 milliarder dollar, og ender ifølge ACI med indtægter på 90 milliarder dollar. De europæiske lufthavne skulle i år have haft indtægter på 74,2 milliarder dollar, men har i stedet udsigt til indtægter på 25,2 milliarder dollar.

I 2020 var forventningen, at de europæiske lufthavne skulle have haft indtægter på 74,3 milliarder dollar, men de fik i stedet med indtægter på 22 milliarder dollar.

Har brug for støtte
”På trods af positive tegn er COVID-19 stadig en eksistentiel krise for lufthavne og flyselskaber,” siger Luis Felipe de Oliveira, der er global direktør i ACI.

”De har stadig brug for støtte og rimelige politiske beslutninger fra regeringernes side, hvis det skal gå fremad for branchen,” siger han.

Han peger på, hvor vigtigt det er for lufthavnene, at flyselskaberne og trafikken kommer på benene igen.

”Flytrafik er livsnerven i en lufthavns forretning, da praktisk talt alle indtægter er direkte afledt af den trafik,” siger han og understreger at luftfarten bidrager med milliarder til verdens bruttonationalprodukt og understøtter millioner af job.

 

Relaterede artikler: 

Heathrow har tabt 25 milliarder kroner under coronakrisen

Lufthavne tabte over 3,2 milliarder kroner

Europæiske lufthavne taber næsten en milliard passagerer