London Heathrow-lufthavnen.

Heathrow har tabt 25 milliarder kroner under coronakrisen

Storbritanniens største lufthavn havde det første halve år af 2021 det samme antal rejsende som på 19 dage i 2019. Lufthavnen har svært ved at følge med konkurrenterne på Kontinentet.

London Heathrow har netop offentliggjort regnskabet for første halvår af 2021, og det viser et underskud på 868 millioner pund (7,5 milliarder danske kroner).

Sammenlagt har lufthavnen tabt 2,9 milliarder pund, eller hvad der svarer til omkring 25 milliarder danske kroner, siden pandemiens start i marts 2020.

Det første halvår af 2021 havde Heathrow 3,9 millioner rejsende, eller det samme som passagertallet for 19 dage i rekordåret 2019.

De første seks måneder af 2020 var der til gengæld 15,4 millioner rejsende. At tallet var så meget højere i 2020 end i år skyldes, at årets to første måneder ikke var påvirket af corona.

Det går hurtigere i Europa
Lufthavnen regner med, at passagertallet i år bliver en smule lavere end i 2020, hvor det landede på 22,1 millioner. Da Heathrow toppede rent passagermæssigt i 2019, nåede lufthavnen op på 80,9 millioner rejsende.

Sammenlignet med to af Europas andre store lufthavne, er det gået langsommere med at få passagererne tilbage.

Hvor Heathrow har tabt tre ud af fire passagerer i det første halvår af 2021, har Paris-CDG tabt 53 procent, mens Schiphol i Amsterdam har tabt 57 procent af sine passagerer.

Halter også med cargo
Heller ikke når det gælder cargo, kan Heathrow følge med sine konkurrenter. Den britiske lufthavn er nede med 18,8 procent i forhold til tiden før corona, mens Frankfurt og Amsterdam i dag ligger ni procent over tiden før corona.

Ledelsen af Heathrow kritiserer den britiske regering for den meget restriktive tilgang, den har i forhold til at lempe på restriktionerne.

”Storbritannien mister turistindtægterne og handel med vigtige økonomiske partnere som EU og USA, fordi regeringens ministre fortsætter med at begrænse rejser for passagerer, der er fuldt vaccineret uden for Storbritannien,” siger John Holland-Kaye, administrerende direktør for lufthavnen, til guardian.com.

”Men vi er ved at være igennem det værste. Efter at have været i dvale og efter at have minimeret alle vores omkostninger det seneste halvandet år, planlægger vi nu med, at opsvinget kommer,” siger han.

 

Relaterede artikler:   

Fast-track for vaccinerede i Heathrow

Konkurrenter rykker fra Heathrow

Heathrow er tilbage i 70’erne

Officielt: Heathrow er ikke længere størst i Europa