Fly under indflyvning til Beirut Rafic Hariri International Airport. (Foto: Ali Chehade | Shutterstock.com)

Mange selskaber aflyser flyvninger til Mellemøsten

En række flyselskaber har suspenderet flyvninger til blandt andet Tel Aviv og Beirut i kølvandet på Irans angreb på Israel natten til søndag. Angrebet har desuden gjort det svært for den øst-vestgående flytrafik.

Situationen i Mellemøsten blev yderligere anspændt i weekenden, da Iran affyrede over 300 droner og missiler mod Israel, der imidlertid afværgede 99 procent af dem med hjælp fra USA, Storbritannien, Frankrig og Jordan.

Iran oplyste, at angrebet natten til søndag kom som en reaktion på, at Israel ifølge Iran selv stod bag angrebet mod et iransk konsulat 1. april i Syrien.

Angrebet resulterede i, at luftrummene over Israel, Libanon, Jordan, Irak og Iran blev lukket for flytrafik. I løbet af søndagen blev alle luftrum dog genåbnet, og flytrafikken har dermed kunnet genoptages.

”Ikke siden da (11. september 2001, red.) har vi haft en situation med så mange forskellige luftrum lukket ned i så hurtig en rækkefølge, og det skaber kaos,” siger Mark Zee, stifter af OpsGroup, der overvåger luftrum og lufthavne, til nyhedsbureauet Reuters.

En lang række flyselskaber har måttet aflyse flyvninger i løbet af søndagen, og flere af dem har stadig suspenderet flyvninger til Tel Aviv i begyndelsen af den nye uge. Det skriver The Times of Israel.

Lufthansa-koncernen har flere aflysninger
Flyselskaberne i Lufthansa-koncernen er blandt dem, der har valgt at aflyse flyvninger til flere mellemøstlige destinationer. Frem til tirsdag har Lufthansa og Austrian Airlines valgt at aflyse afgangene til Tel Aviv, Amman og Erbil.

Hos Swiss har man valgt at aflyse alle afgange til Beirut frem til og med torsdag 18. april, mens flyselskabet har indstillet flyvningerne til Tel Aviv til og med mandag. I Tel Aviv har selskabet syv ansatte.

Blandt øvrige flyselskaber, der har aflyst flyvninger til lufthavnen i Tel Aviv mandag, er Air India, United Airlines, Air Canada, Wizz Air, EasyJet, Aegean Airlines, KLM og Air France. Det fremgår af lufthavnens hjemmeside. Til Beirut har blandt andet Transavia og Eurowings valgt at indstille flyvningerne.

Foruden aflyste flyvninger er der forsinkede afgange til og fra Tel Aviv og Beirut i kølvandet på åbningen af luftrumme igen.

SAS-fly fra Bangkok måtte en omvej
Irans angreb på Israel natten til søndag har desuden besværliggjort flytrafikken mellem Europa og Asien, da en lang række ruter passerer netop det berørte område i Mellemøsten.

Et af de flyselskaber, der har mærket konsekvensen af angrebet, er SAS. Flyselskabet sendte et fly på vingerne på rute SK974 fra Bangkok lørdag aften med kurs mod København, men flyet måtte flyve via Saudi-Arabien og Egypten, hvorefter det var nødvendigt med et stop i Wien for at tanke. Dette som følge af de lukkede luftrum i dele af Mellemøsten.

Swiss har oplyst, at det vil undgå iransk luftrum indtil næste torsdag. At det schweiziske flyselskab må flyve en længere vej fra Zürich til blandt andet Bangkok, Singapore og Delhi, betyder 90 minutters ekstra flyvetid.

Som følge af Irans angreb på Israel har EU-Kommissionen og Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) øget fokus på situationen i området og på indvirkningen på den civile flytrafik. Det oplyses i en bulletin udsendt søndag.

’EU-Kommissionen og EASA vil fortsat nøje overvåge situationen for at vurdere potentielle sikkerhedsrisici for EU-luftfartøjsoperatører og være klar til at handle efter behov,’ lyder det fra EASA.

 

Relaterede artikler:

Flyselskaber suspenderer flyvninger til Beirut

Første store luftfartskoncern genstarter Israel-ruter

Flyselskaber vender tilbage til Tel Aviv