Boeing 737-800 fra Norwegian.

Medie: Norwegian-baser i Barcelona og Madrid

Norwegians topchef Bjørn Kjos har i løbet af sommeren ført forhandlinger med den spanske lufthavnsoperatør AENA samt lokale turistmyndigheder i Barcelona og Madrid. Norwegian vil etablere baser i de spanske lufthavne og eventuelt starte langdistanceruter.

Norwegians internationale strategi ser ud til at tage endnu mere fart i løbet af 2014. I dag har det norske lavprisflyselskab fire baser i Spanien, henholdsvis Málaga, Las Palmas, Alicante og Tenerife. Tidligere på året åbnede Norwegian base i London-Gatwick samt i Bangkok, og i løbet af efteråret forventer Norwegian at udpege den fremtidige nordamerikanske base.

Men Norwegian har mod på mere. Og det er specielt det spanske marked, som koncernchef Bjørn Kjos har i kikkerten. I løbet af sommeren har Bjørn Kjos ført forhandlinger med den spanske lufthavnsoperatør AENA samt de lokale turistmyndigheder i Barcelona og Madrid. Norwegian har ifølge det spanske medie El Confidencial planer om at etablere baser i Madrid-Barajas og Barcelona El-Prat lufthavnene næste forår.

Lufthavnsoperatøreren AENA, der driver lufthavnene i Barcelona og Madrid, har hårdt brug for en lavprisaktør, der kan mindske uafhængigheden af easyJet og Ryanair, der fylder godt i de to lufthavne i dag. Her passer Norwegian perfekt ind i billedet, og i særdeleshed i Mardrid Barajas-lufthavnen, da det spanske lavprisflyselskab Vueling til en vis grad er blevet et værn mod de to lavprisgiganter i El-Prat lufthavnen i Barcelona.

Langdistanceruter fra Madrid
Ifølge El Confidencial har Norwegian tilbudt AENA at benytte Madrid-Barajas som mulig fremtidig lufthavn for interkontinentale flyvninger. Noget som passer godt til den spanske hovedstadslufthavn, der igennem de seneste år har foretaget store investeringer, men grundet den økonomiske krise i Spanien har haft svært ved at tiltrække langdistanceoperatører til lufthavnen.

Indtil videre har det ikke været muligt at få kunnet bekræftet informationerne fra Norwegian. Men det skulle være ganske vist, at Norwegians koncernchef Bjørn Kjos har ført forhandlinger på højt niveau med repræsentanter fra AENA, lufthavnene i Barcelona og Madrid, Turespaña samt de lokale myndigheder i de to spanske storbyer.

Norwegian havde i 2012 omkring 2,2 mio. passagerer, der rejste til og fra spanske lufthavne, og en vækst i 2012 på 52,5 procent bragte det norske lavprisflyselskab ind på en position som det 11. største flyselskab hos AENA.

De to spanske storlufthavne er i dag blandt de 10 travleste lufthavne i Europa. I 2012 rejste 45,2 mio, passagerer gennem Barajas-lufthavnen i Madrid, som dermed var Europas femtestørste lufthavn efter London-Heathrow, Paris-CDG, Frankfurt og Amsterdam. I Barcelona El-Prat var der 35,1 mio. passagerer, der bragte den catalonske lufthavn ind på en niendeplads i den europæiske top 10.