Boeing 787-8 Dreamliner fra Thai Airways. (Foto: Chihaya Sta | CC 3.0)

Medie: Thai Airways klar med stor Boeing-ordre

Ifølge Reuters har Thai Airways færdigforhandlet en aftale om køb af mindst 45 Boeing 787 Dreamlinere i hård konkurrence med Airbus. Det var flyenes motorer, der angiveligt gjorde udslaget.

De globale flyproducenter og flyselskaber fra hele Asien mødes fra den 20. til 25. februar til Singapore Airshow, hvor der traditionelt bliver indgået og offentliggjort nye ordrer fra de asiatiske flyselskaber,

En stor ordre fra Thai Airways er tilsyneladende på vej til Boeing Commercial Airplanes, hvis man skal tro de kilder, som nyhedsbureauet Reuters har talt med og som vedholdende siden september har omtalt en handel, der kan blive en af de største, som et flyselskab i Sydøstasien nogensinde har indgået med Boeing. 

Det thailandske Star Alliance-selskab skulle angiveligt have placeret en ordre på 45 Boeing 787 Dreamlinere med en option på yderligere 35 fly, så ordren potentielt kan komme helt op omkring 80 fly.

Aftalen skulle allerede være opført i Boeings ordrebog, da den amerikanske flyproducent har registeret en kontrakt på 45 fly med en endnu ikke navngivet kunde.

Motorerne gjorde udslaget
Thai Airways råder allerede over otte Dreamlinere fordelt med seks i 787-8-versionen samt to i 787-9 versionen. Førstnævnte har plads til 264 passagerer, mens de større 787-9 i Thais toklasses konfiguration er indrettet med 298 sæder. De første fly blev leveret tilbage i 2015 og 2015, og herefter fulgte de to 787-9 i 2017.

Dreamlinerne er hos Thai udstyret med de problemramte Rolls-Royce Trent 1000-motorer, men den nye ordre skulle angiveligt inkludere en aftale med GE Aerospace, der blandt andet producerer GEnx-1B-motorerne til Dreamlinerne.

Muligheden for at udstyre Dreamlinerne med motorer fra GE Aerospace skulle angiveligt være årsagen til, at Airbus har tabt kapløbet om de nye langdistancefly til Thai Airways, da Airbus kun har fået certificeret A350’erne med motorer fra Rolls-Royce.

I 2016 fik Thai Airways leveret den første af 12 nye Airbus A350-900, og sidenhen er flere kommet til, så flåden i dag tæller 17 fly af denne type, mens yderligere to er på vej ind.

Ifølge Reuters har hverken Thai Airways, Boeing, Airbus, GE Aerospace eller Rolls-Royce ønsket at kommentere på rygterne om den nye flyordre og baggrunden for valget af Dreamlinerne.

 

Relaterede artikler:

Thai Airways med A350 til Skandinavien

13 nye langdistancefly til Thai Airways

Thai Airways: 30 nye fly på fem år