Mellemøstselskaber har sat sig på Europa

De tre store mellemøst-selskaber, Emirates, Etihad og Qatar Airways vil fra februar næste år flyve til 27 europæiske lande fra Irland i vest til Rusland i øst.

De tre mellemøst-selskaber Emirates, Etihad og Qatar Airways, der på engelsk kaldes ”Middle East Big 3” (MEB3), har foldet deres vinger ud over hele Europa.

Når Lyon, Warszawa og Beograd til februar er kommet på rutekortene vil de tre selskaber tilsammen betjene 27 europæiske lande. Storebroderen Emirates dominerer den europæiske invasion ved at udbyde 2,5 gange flere sæder på Europa-ruter end Qatar Airways, der er dobbelt så store på Europa som Etihad.

Det er især udbuddet på knap 49.000 sæder hver uge til destinationer i Storbritannien, som giver Emirates deres suveræne førsteplads. Qatar Airways og Etihad har således kun henholdsvis omkring 13.000 og 11.000 sæder til Storbritannien hver uge.

Emirates sidder også tungt på hovedparten af kapacitetsudbuddet til Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien.

Alene i Amsterdam
Emirates dominerer de vesteuropæiske lande på nær ét. Således har Emirates indtil videre overladt Belgiens og Europas politiske hovedstad, Bruxelles, til Qatar Airways og Etihad. Til gengæld er Emirates-flyene alene i Lissabon, Amsterdam og Prag.

I Norden er det kun Københavns Lufthavn, som kan tælle to af de tre selskaber blandt sine kunder. Emirates og Qatar Airways lander således i Amager-lufthavnen, mens Qatar Airways er det eneste af de tre i lufthavnene i Stockholm Arlanda og Oslo Gardermoen. Qatar Airways er også alene om at betjene en lang række østeuropæiske lande som Ungarn, Kroatien, Bulgarien og Rumænien.

Oversigt over Emirates, Etihad og Qatar Airways’ ruter til Europa:

Land EK QR EY
Storbritannien X X X
Tyskland X X X
Frankrig X X X
Italien X X X
Spanien X X
Holland X
Belgien X X
Schweiz X X X
Østrig X X
Danmark X X
Norge X
Sverige X
Ungarn X
Polen X X
Tjekkiet X
Kroatien X
Tyrkiet X X X
Grækenland X X X
Portugal X
Irland X X
Rusland X X X
Malta X
Cypen X X
Bulgarien X
Rumænien X
Serbien X
Hviderusland X

EM = Emirates
QR = Qatar Airways
EY = Etihad