Finnair A350-900 winglet. (Foto: Finnair)

Milliardoverskud hos Finnair

Finnair landede et nettoresultat på 1,26 milliarder kroner for regnskabsåret 2017, hvilket er rekord for det finske flyselskab.

Mens Norwegian i denne uge har rapporteret om et milliardunderskud før skat, så går det bedre hos SAS og endnu bedre hos Finnair, der synes at være det flyselskab i Norden, der i dag er i den bedste form.

Finnair fordoblede i 2017 overskuddet fra 85,1 millioner euro til 169,4 millioner euro, eller hvad der svarer til 1,26 milliarder danske kroner.

Den markante resultatfremgang blev opnået på baggrund af en vækst i omsætningen på 10,9 procent til 2.568 millioner euro, hvilket omregnet til danske kroner svarer til 19,13 milliarder kroner. Samtidig voksede passagertallet med 9,6 procent fra 10,87 millioner til 11,9 millioner.

“Året 2017 var fremragende for Finnair. Det gunstige forretningsmiljø understøttede vores vækst sammen med den rette kapacitet, rutenetværk og produktbeslutninger, som vi har foretaget gennem de senere år. Vi sluttede 2017 midt i den største vækstfase i Finnairs historie, og vi planlægger at fortsætte vores transformation og vækst også i 2018,” siger koncernchef Pekko Vauramo i en kommentar til regnskabet.

Finnair forventer således at øge kapaciteten med mere end 15 procent i 2018, hvor hovedparten af væksten ventes at komme i første halvdel af året. Passagervolumen ventes at vokse i takt med den indsatte kapacitet, mens omsætningsvæksten bliver lidt mere afdæmpet.

Vækst i salg af tillægsydelser
En del af indtjeningsvæksten er skabt gennem øget salg af flybilletter, men selskabet har også været i stand til at øge indtjeningen gennem de såkaldte ancillary revenues, der dækker over indtægterne fra salg af egne og eksterne tillægsydelser.

Salget af tillægsydelser steg med 15,2 procent til 144,6 millioner euro (1.080 millioner danske kroner), og det svarer til en indtægt på 12,1 euro, eller hvad der svarer til 90 kroner per passager. Det er især indtægter fra sædegebyrer, opgradering til højere serviceklasse samt salg af varer ombord, der har båret denne vækst.

Bonus til medarbejderne
Det har været en lang rejse for Finnair at nå frem til dette rekordresultat i selskabets snart 95 år lange historie. Spareplaner og nedskæringer var en del af Finnair for få år tilbage, men nu er det tilsyneladende lykkedes at få vendt udviklingen.

Fremgangen kommer også til at smitte af på medarbejderne. Finnair har nemlig besluttet at udbetale en samlet bonus på 13 millioner euro (100 millioner kroner) til fordeling blandt de omkring 5.000 ansatte i selskabet.

 

Relaterede artikler:

Finnair øger i januar med 15,6 procent

Star Alliance-veteran til Finnairs bestyrelse

Finnair med passagerrekord og flere Asien-afgange

Bedste kvartalsresultat i Finnairs historie