Boeing 737-800 fra Ryanair. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

Milliardoverskud i Ryanair overgår 2019-niveauet

Årsregnskabet afslører, at Ryanair fra april 2022 til slutningen af marts i år har skabt et større overskud og betjent flere passagerer end tilfældet var i det sidste normale år inden pandemien.

Ryanair er et af de selskaber, der benytter sig af forskudt regnskabsår, og derfor har lavprisflyselskabet netop præsenteret tallene for dels det fjerde kvartal af året 2022/2023 samt det samlede resultat.

Tallene viser, at det irske flyselskab endte med et negativt resultat i de sidste tre måneder af regnskabsåret, som var fra begyndelsen af januar til og med marts. Det er dog ikke uvant for flyselskaber i netop denne periode.

Derfor har flyselskabet måtte finde det røde blæk frem, da Ryanair i denne periode måtte tage til takke med et underskud på 154 millioner euro, hvilket svarer til 1,1 milliarder kroner. Regnskabet fokuserer dog i højere grad på hele det forgangne år end det fjerde kvartal, og derfor er det sparsomt med andre detaljer.

Overskud, omsætning og passagertal stiger
Overordnet set kan flyselskabet dog glæde sig over, at hele regnskabsåret 2022/2023 endte med et overskud, der beløber sig til 1,4 milliarder euro (10,4 milliarder kroner). Det er 40 procent højere end i 2019, hvor flyselskabet kunne skrive et overskud på en milliard euro (7,4 milliarder kroner) på bundlinjen.

Grundet det forskudte regnskabsår nåede COVID-19 på daværende tidspunkt til en vis grad at påvirke resultatet i fjerde kvartal.

Overskuddet i det netop forgangne regnskabsår er skabt ud af en samlet omsætning på 10,8 milliarder euro (80,4 milliarder kroner), hvilket repræsentere en stigning på 27 procent i forhold til 2019-niveauet, da Ryanair dengang tegnede sig for en omsætning på 8,5 milliarder euro (63,3 milliarder kroner).

I løbet af året har Ryanair haft 168,6 millioner passagerer ombord på flyene. Det er 13,4 procent bedre end niveauet fra før COVID-19-pandemien, da selskabet i regnskabsåret 2019/2020 blev benyttet af 148,6 millioner rejsende.

Håber på ti procents vækst
Alt i alt har Ryanair haft en belægningsgrad på 93 procent i løbet af regnskabsåret, og dette er to procentpoint dårligere end i 2019, da tallet dengang var 95 procent. Billetpriserne har desuden i gennemsnit været 10 procent højere end i 2019, oplyses det.

Ifølge koncernchef Michael O’Leary håber Ryanair på, at det vil være muligt at betjene 185 millioner passagerer i løbet af det igangværende regnskabsår således, at man alt i alt ender med en trafikvækst på 10 procent i forhold til 2022/2023.

Man regner desuden med højere udgifter til flybrændstof, da stigende oliepriser vil resultere i, at denne udgiftspost øges med mere end en milliard euro (7,4 milliarder kroner)

”Trods usikkerheden i leveringer af vores nye Boeing-fly, at 15 procent af vores brændstofforbrug ikke er prissikret samt at vi ikke har det fulde overblik over billetpriserne i andet kvartal – hvilket er normalt på nuværende tidspunkt – samt resten af året, har vi en forsigtig optimisme i forhold til, at vores omsætning vil vokse tilstrækkeligt til, at vi kan dække de højere brændstofudgifter og fortsat sikre os en beskeden stigning i årsresultatet sammenlignet med i år.”

”Denne forventning afhænger dog i høj grad af, at vi undgår uønskede begivenheder i løbet af regnskabsåret såsom konsekvenser af krigen i Ukraine samt yderligere forsinkelser i flyleverancerne fra Boeing.”


Relaterede artikler:

Ryanair bestiller op til 300 Boeing 737 MAX 10

Op til 50 MAX-fly når ikke frem til sommeren

Ryanair sætter priserne op med 15 procent