Air France- KLM Group. Arkivfoto.

Minister: Ikke givet, at Air France-KLM overlever

Hollandsk finansminister advarer om, at Air France-KLM bliver nødt til at reducere sine omkostninger yderligere, hvis selskabet skal overleve coronakrisen.

Den store luftfartsgruppe Air France-KLM er lige som den øvrige europæiske luftfart hårdt ramt af coronakrisen, og koncernen overlever muligvis ikke den nuværende krise, hvis den ikke formår at reducere sine omkostninger.

Det siger den hollandske finansminister Wopke Hoekstra i et interview på hollandsk tv. ”Air France-KLM’s overlevelse er ikke en selvfølge,” lød det fra Wopke Hoekstra i et tv-program søndag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters.

”De bliver nødt til at tage fat på deres omkostningsbase, allerede som tingene ser ud nu. Og hvis denne situation varer indtil udgangen af ​​næste år, så bliver de nødt til at skære endnu dybere,” sagde den hollandske minister.

Hjælpepakke på over 77 milliarder kroner
Air France-KLM’s umiddelbare fremtid blev sikret i juli de franske og hollandske regeringer tilsammen tilførte luftfartskoncernen 10,4 milliarder euro (77,4 milliarder kroner) i form af statslige lån og lånegarantier for at hjælpe koncernen med at overleve de katastrofale konsekvenser, som coronapandemien har haft for luftfartsbranchen.

Den franske regering stod bag en hjælpepakke på syv milliarder euro (52,1 milliarder kroner), mens hjælpepakken fra den hollandske regering lød på 3,4 milliarder euro (25,3 milliarder kroner).

Til gengæld for den statslige hjælpepakke har KLM sagt, at selskabet vil nedlægge yderligere 1.500 stillinger og reducere antallet af medarbejdere med i alt 20 procent, mens en lønforhøjelse, der var aftalt for 2020, vil blive suspenderet.

Air France planlægger på sin side at skære 6.500 stillinger, hvilket svarer til 16 procent af arbejdsstyrken, inden udgangen af 2022.

Ingen enighed med fagforeninger
Indtil videre er det imidlertid ikke lykkedes KLM at nået til enighed med de hollandske fagforeninger om de nedskæringer, der er nødvendige for at opfylde de krav, som den hollandske regering har stillet.

Wopke Hoekstra antydede i tv-interviewet, at en grundig omstrukturering af KLM er nødvendig, hvis den hollandske regering skal overveje yderligere støtte til selskabet.

”KLM vil altid være meget vigtigt for den hollandske økonomi. Men spørgsmålet er, om det vil være nok,” sagde han.

Air France-KLM oplyste i sidste måned, at koncernen tabte 10 millioner euro (74,4 millioner kroner) om dagen på grund af coronakrisen.

Den franske stat ejer 14,3 procent af den fransk-hollandske luftfartskoncern, mens den hollandske regering sidste år købte en aktiepost på 14 procent.

 

Relaterede artikler:

Gigantisk hjælpepakke til Air France-KLM

AF-KLM vil tilbage på alle destinationer i sommer

Den hollandske stat øger ejerandel i Air France-KLM