Missil-advarsel til flyselskaber

EASA, der er den europæiske organisation for luftfartssikkerhed, har udsendt missil-advarsel til de kommercielle flyselskaber. Norwegian har allerede omlagt sin Dubai-rute, så den går udenom Iran, Irak og Syrien.

Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) har netop udsendt en sikkerhedsbulletin, der har til formål at informere flyselskaber og piloter om de missilaffyringer, der fandt sted den 6. og 7. oktober fra russiske flådefartøjer i Det Kaspiske Hav.

Missilerne skulle ramme mål i Syrien, men krydsede undervej luftrummet over Iran og Irak i lav højde og direkte under luftkorridorer, der benyttes af kommercielle flyselskaber.

EASA understreger, at informationerne om hændelsen udelukkende er baseret på offentligt kendte informationer samt et kort, som det russiske forsvarsministerium har offentliggjort.

Den udsendte sikkerhedsbulletin nummer SIB 2015-22 tjener alene til oplysning af alle brugere af luftrummet om den konkrete hændelse.

Norwegian flyver udenom Iran
Norwegian er et af de flyselskaber, der har valgt at reagere på EASA´s sikkerhedsbulletin. Det norske lavprisflyselskab har valgt at omlægge ruterne til Dubai, så de i stedet flyver over Israel og Saudi Arabien,

“Vi tager det meget alvorligt og har besluttet, at vi ikke længere flyver over Iran,“ siger informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson fra Norwegian i Sverige til Travel Report.

I forvejen flyver Norwegian ikke over Syrien og Irak, og nu kommer Iran således også på listen.

Omlægningen af ruterne kommer til at betyde længere flyvetid, hvilket i forvejen er kritisk på Dubai-ruterne, da rækkevidden på Boeing 737-800 flyene er lige i underkanten til denne rute. Det kan i værste fald betyde, at Norwegian må blokere et antal flysæder, der ikke kommer til salg.