Myndigheder vil se på SAS-licens

Selvom SAS iværksætter den foreslåede spareplan, så vil luftfartsmyndighederne i de tre skandinaviske lande gennemgå SAS’ økonomi og vurdere, om selskabet opfylder EU-kravene til at drive luftfartsselskab.

Efter gennem længere tid at have set til fra sidelinjen, vil de skandinaviske luftfartsmyndigheder nu igangsætte en grundig gennemgang af SAS’ økonomi. Undersøgelsen skal afgøre, om selskabet lever op til de krav der stilles for at få licens til at drive luftfartsselskab i EU.

Luftfartsmyndighederne vil igangsætte undersøgelsenselvom det skulle lykkes SAS-ledelsen og fagforeningerneat komme til enighed om den spareplan, som ifølge ledelsen kan redde luftfartsselskabet.

”Vi vil skulle gå ind og se på detaljerne i det her. Vi må få en gennemgående vurdering, og vi kommer til at se på, om dette er en bæredygtig løsning,” sagde Ole Martin Erikstad, juridisk direktør i det norske luftfartstilsyn, søndag aften til den norske nyhedstjeneste E24 inden aftalen var indgået.

Kommer til at tage aktion
Som CHECK-IN.dk skrev fredag, så siger EU’s regler for at drive luftfartsselskab, at et selskab skal kunne opfylde sine faktiske og potentielle forpligtelser i en periode på 12 måneder ud i fremtiden. Selskabet skal altså kunne svare en hver sit et år frem i tiden. Kan selskabet ikke det, så kan de nationale luftfartsmyndigheder inddrage luftfartsselskabets EU-licens, eller udstyre selskabet med en midlertidig tilladelse.

”Hvis det er åbenlyst, at den løsning de kommer frem til i nat ikke vil holde i 12 måneder, så kommer vi til at tage aktion,” siger Ole Martin Erikstad til E24 med henvisning til, at luftfartsmyndighederne i så fald vil se på muligheden for at inddrage SAS’ operationslicens.

Kun læst aviser
På trods af de seneste tre ugers udmeldinger fra SAS om selskabets alvorlige økonomiske situation, så har luftfartsmyndighederne i Danmark, Norge og Sverige indtil nu ikke foretaget sig noget siden det årlige økonomiske tilsyn blev gennemført i maj i år. De økonomiske tilsyn foretages på baggrund af en elektronisk indrapporteringsblanket, som SAS selv udfylder, samt en revisorpåtegnet årsrapport. Siden maj har styrelserne kun læst aviser og regnskaber.

”Trafikstyrelsen har siden maj fulgt med i og overvåget SAS’ økonomi med henblik på at sikre, at SAS fortsat lever op til kravene i EU-forordning 1008/2008. Overvågningen består bl.a. af gennemgang af løbende regnskaber fra SAS samt presseomtale af selskabet i diverse medier,” skrev vicedirektør Keld Ludvigsen fra Trafikstyrelsen fredag i et skriftligt svar til CHECK-IN.dk.

Læs også:

SAS kan være tæt på at miste tilladelse til at drive luftfartsselskab